Zovu ga voz, a izgleda kao avion: Pogledajte sav luksuz našeg "Sokola" koji juri srpskim prugama 200 na sat (FOTO/VIDEO)

19.03.2022

20:30

0

Vožnja ovim vozom slična je letenju u prvoj klasi aviona, pa čak imate i stjuarte i stjuardese

Zovu ga voz, a izgleda kao avion: Pogledajte sav luksuz našeg "Sokola" koji juri srpskim prugama 200 na sat (FOTO/VIDEO)
voz t (1) - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Pruga Beograd-Novi Sad, za brzine vozova do 200 kilometara na sat, danas je puštena u saobraćaj i na njoj će od sutra biti redovan putnički prevoz.

Ekipa 24sedam imala je priliku da se provoza i za tren oka stigne iz Beograda u Novi Sad.

U toku vožnje dostignuta je i brzina od 200 kilometra na sat.

Delovalo je kao da nismo uspeli pošteno ni da završimo razgovor, a već smo bili na železničkoj stanici u vojvođanskom gradu.

Za vreme putovanja između ova dva grada imate vremena samo za desetak pesama sa omiljene plejliste, ali ipak ga ima dovoljno da primetite i ambijent u kojem putujete.

Vožnja ovim vozom slična je letenju u prvoj klasi aviona, pa čak imate i stjuarte i stjuardese.

Kafe aparat, kao najosnovnija stvar, prvo je sto smo primetili, isprobali i nismo se pokajali. Voz je podeljen u dva putnička vagona i svaki ima svoj bife, svoje kupatilo i sedišta na spratu. Sve to učinilo je ovo putovanje neverovatno prijatnim.

Prvu vožnju brzim vozom ispratili su Beograđani, Novosađani, ali i ljudi koji su izašli iz svojih kuća i mahali dok je voz jurio šinama. Mnogi su porodično pozdravili putnike ovogo voza, a još je više bilo onih koji su ga dočekali.

Sve što smo primetili u vozu bilo je novo i uređeno, a sve vreme imate i lep pogled, sedeli do prozora ili ne. Čak i onima koji su, zbog prirode posla, putovali stojeći put je prošao brže nego očekivano, a nisu se ni požalili. 

U promotivnom periodu od sutra do 30. aprila cena karata u jednom smeru za 1. i 2. razred elektromotornim vozovima dabldeker Inter City "Soko" i u Regio vozovima na relaciji od Beograda do Novog Sada koštaće 300 dinara.

Ipak, nećemo putovati samo do Novog Sada, pa je reč o deonici buduće brze pruge od Beograda do Budimpešte koju su gradile kineske i ruske kompanije zajedno sa domaćim podizvođačima.

Do Budimpešte za tri sata

Radovi su obuhvatili rekonstrukciju postojeće jednokolosečne pruge i izgradnju drugog koloseka, tako da je izgrađena savremena dvokolosečna pruga za mešoviti, putnički i teretni, saobraćaj i brzinu do 200 km na sat.

U izgradnji su primenjeni evropski standardi interoperabilnosti, a pruga je elektrificirana i opremljena savremenim signalno-sigurnosnim i telekomunikacionim uređajima (ETCS nivo 2).

Sva ukrštanja pruge sa drumom su denivelisana, što znači da nema putnih prelaza.

Radovi u Srbiji počeli su avgusta 2017. izgradnjom najvećih infrastrukturnih objekata na trasi pruge, tunela i vijadukta "Čortanovci" na deonici Stara Pazova-Novi Sad, koju je gradila kompanija ruskih železnica "RŽD Internešnel".

Vrednost celog projekta gradnje pruge za velike brzine kroz Srbiju od Beograda do Subotice (Kelebije) iznosi oko 2,2 milijarde dolara, a finansiranje je obezbeđeno iz kredita Ruske Federacije i kineske Eksim banke, uz učešće budžeta Srbije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike