Sada je sve jasno: Dugoročna prognoza otkriva kada napokon dolazi proleće, ali i kakvo leto nam se smeši

17.03.2022

19:55

0

Mihajlović je rekao da će se s porastom temperature od polovine sledeće sedmice zadržati trend toplog i suvog vremena narednih deset dana, odnosno do kraja marta

Sada je sve jasno: Dugoročna prognoza otkriva kada napokon dolazi proleće, ali i kakvo leto nam se smeši
Tan2022-3-11_141348324_0 - Copyright Martin Sćutt/dpa via AP

Proleće u Srbiju stiže ne samo kalendarski, već i vremenski od sredine naredne nedelje, kada će u našoj zemlji biti znatno toplije, sa maksimalnim dnevnim temperaturama iznad 15 stepeni, rekao je pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović.

 

 

On je istakao da topliji dani dolaze nakon petka i vikenda, tokom kojih se očekuje hladnije vreme.

- Zbog daljeg razvoja cirkulacije vazduha u atmosferi, imaćemo priliv nešto hladnijeg vazduha, tako da bi u petak i dane vikenda bilo jutarnjih mrazeve, naročito za vikend, kada bi se u Srbiji u jutarnjim časovima temperatura mogla spustiti i do minus pet, a na planinama i do minus deset stepeni - naveo je Mihajlović.

Naglasio je da će tokom dana za vikend biti umereno sunčano, ali da se očekuje da će maksimalna temperatura  biti između sedam i 13 stepeni.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
 

Mihajloviće je rekao da će se s porastom temperature od polovine sledeće sedmice zadržati trend toplog i suvog vremena narednih deset dana, odnosno do kraja marta.

- Proleće u Srbiju stiže ne samo kalendarski, već i vremenski od sredine naredne nedelje, kada će u našoj zemlji biti znatno toplije, sa maksimalnim dnevnim temperaturama iznad 15 stepeni - kazao je Mihajlović.

Meteorolog je najavio i da se u aprilu može očekivati nešto toplije vreme u odnosu na prosečne temperature za to doba godine, te istakao da će maksimalne temperature biti između 18. i 20. podeoka.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
 

Dodao je da bi i pored porasta temperature u aprilu moglo biti i do četiri mrazna dana, te da još uvek "nismo završili sa pojavom jutarnjih mrazeva".

Na pitanje kakvo se proleće i leto očekuju, meteorolog je rekao da proleće može biti toplo i prosečno vlažno sa temperaturama za stepen višim od višegodišnjeg proseka za to doba godine, dok bi ukupne padavine za mart, april i maj mogle biti između 110 i 180 milimetara, što je u granicama višegodišnjih vrednosti.

- Ono što se sada može reći, iako su dugoročne prognoze manje pouzdane, leto koje je pred nama bi imalo tendenciju toplog leta uz temperaturu iznad proseka, a padavine nešto ispod, dakle očekuje se nešto toplije i sušnije leto - kazao je Mihajlović.

FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC
 

Juče ujutru osvanuli smo sa jutarnjom kišom koja je nanela pesak iz Sahare koji se zadržao na površinama, a Mihajlović je objasnio da je u pitanju bila prirodna pojava, te da nema razloga za brigu, jer ova "nepogoda" osim neprijatnosti i prljavih automobila neće ostaviti veće posledice.

- Pojava koja je zabeležena juče rezultat je snažnog južnog i jugozapadnog visinskog strujanja, na visinama od tri do 12 kilometara, koje je iz područja Severne Afrike, preko centralnog i zapadnog Mediterana, transportovalo saharski pesak, pre svega u Španiju, Francusku i područje Alpa, a zatim, u sklopu daljeg strujanja, preko centralne Evrope došlo u našu zemlju - kazao je Mihajlović.

Mihajlović je naglasio da se ovaj fenomen događa u Srbiji nekoliko puta godišnje i da je potpuno bezopasan.

- Ovo je prirodan izvor kratkotrajnog zagađenja, koje se izlučilo taloženjem, i dalja koncentracija zagađenja vazduha je u granicama proseka. Ono što je važno, prema merenjima i objašnjenjima Gradskog zavoda za javno zdravlje, nismo imali povećane koncentracije PM 2,5 - najsitnijih mikročestica, tako da sve ukazuje da je ovo zagađenje rezultat transporta mikročestica saharskog peska i prolazno je - rekao je Mihajlović.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
 

Iako zagađenje vazduha nije u nadležnosti RHMZ-a, Mihajlović je dao svoj sud sa aspekta hidrometeorologije o mogućnostima da se zagađenje nastalo kao posledica sukoba u Ukrajni proširi na Srbiju.

Objasnio je da bi transport vazdušne mase sa severoistoka uslovilo severoistočno strujanje, ali da se uobičajena cirkulacija na zemaljskoj kugli kreće u pravcu zapad-istok.

- Statistički gledano, severoistočno strujanje je kod nas najređa pojava, najčešće vremenske prilike u Srbiju dolaze sa zapada i severozapada, kao i jugozapada, tako da mislim da nema bojazni da bi do nas došlo zagađenje iz područja koje je zahvaćeno ratom - ocenio je Mihajlović.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike