Nastala pometnja oko nošenja maski! Mnogi ih i dalje nose jer se plaše kazni, a samo na jednom mestu su obavezne

14.03.2022

19:00

0

Maske nisu obavezen u zatvorenim prostorijama, a jedino gde moraju da se nose su medicinske ustanove

Nastala pometnja oko nošenja maski! Mnogi ih i dalje nose jer se plaše kazni, a samo na jednom mestu su obavezne
mladi maske ulica - Copyright Pixabay

Nošenje zaštitnih maski više nije obavezno u zatvorenim prostorima, ali je ova mere dovela da do velike zabune kod mnogobrojnih zanatlija i trgovaca. Naime, neki i dalje nisu sigurni da li u njihovim lokalima moraju da nose maske i da li će platiti kaznu ukoliko to ne urade.

Odgovor na ovo pitanje dala je prošle nedelje ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, koja je objasnila da postoji samo preporuka da se maske nose na zatvorenom ali da to nije obaveza.

- Na nivou preporuke nema sankcionisanja, novčanih, ali treba da budemo odgovorni prema sopstvenom zdravlju, ako nije moguće da se izbegne održavanje distance onda treba nositi maske, to je opšta mera. Koliko su značajne maske pokazuje da u poslednje dve sezone gripa gotovo nema- objasnila je Tepavčević.

Osim što maske više nisu obavezne u zatvorenom, krizni štab je doneo i odluku da se na skupovima u zatvorenim prostorijama ukida limit broja osoba, tako da će svi bioskopi i pozorišta moći da rade po normalnom režimu.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC
Darija Kisić Tepavčević

Ipak, karantin u trajanju od sedam dana i dalje je na snazi.

Kisić je, kada je reč o putnicima u međunarodnom saobraćaju, rekla da mere ostaju na snazi, odnosno da su za ulazak u zemlju obavezni dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti ili odgovarajući serološki test.

Ipak, maske su ostale obavezne u zdravstvenim ustanovama.

- Bolnička sredina je osetljiva. Kada je u pitanju infekcija bilo kojim mikroorganizmom. Kada su u pitanju maske, biće obavezne kada su  u pitanju zdravstvene ustanove. Posete ljudima u domovima za stare, preko 95 korisnika i zaposlenih u tim centrima je vakcinisano, tu je odaziv najveći. Posete su strogo kontrolisane, pre ulaska se uradi antigentski test, proverava se temperatura, uz kontrolisane uslove su se posete odvijale regularno. Ako nema u ustanovi obolelog u kontrolisanim uslovima su dozvoljene posete - navela je Kisić.

I kako smo uspeli da saznamo, ova mera se poštuje. Dr Aleksandar Stojanović, direktor Dom zdravlja "Dr Milutin Ivković", kaže za 24sedam da su maske i dalje obavezne ovoj ustanovi.

- U domovima zdravlja i dalje postoji obaveza nošenja maski, dok se preporuka odnosi samo na druge zatvorene prostore poput frizerskih salona. I pacijenti nose maske kod nas u domu zdravlja, ne bune se - objasnio je Stojanović.

24sedam/Dijana Antonijević
Maske obavezne u domovima zdravlja

Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta kaže za 24sedam da se preporučene mere, uglavnom, poštuju u zdravstvenim ustanovama iako se epidemija relativno smirila.

- Ipak, savet je da se u zatvorenom prostoru i dalje nose maske i štite ljudi. Posebno kada ste u kontaktu sa nepoznatim ljudima treba da održavate i fizičku distancu. Epidemija još nije prošla - kaže on za 24sedam.

A što se tiče terena, situacija je "šarenolika". U javnom prevozu primetno je da većina ljudi ne nosi maske, ali i dalje ima onih koji su iz zadržali na licu. 

U trgovinskim radnjama slična situacija. Neki prodavci nose, neki su jedva dočekali da ih skinu. Isto kao i kupci. 

Ali kod nekih zanatlija postoji i bojazan da će platiti kazne ako ne nose maske, iako ta mera više nije na snazi. 

24sedam/R.B.
Maske nisu obavezne u radnjama

 

Tako Branislav Babić iz Saveza frizera Srbije kaže da su ga mnoge kolege zvale da pitaju šta da rade. 

- Ne moraju da nose jer se radi samo o preporuci, a ona nije obavezujuća. Ali su me neke kolege zvale sa pitanjem kako da se ponašaju. Tako da neki nose, neki ne. Isto kao i u prodavnicama. Imate jednog kasira koji nosi, a drui ne nosi. Frizeri su bili prvi na udaru kada su počele mere. Ali starije kolege, uglavnom, nose jer su još uvek u strahu. A mlađi su već skinuli. Što se tiče mušterija, možda pet odsto nosi. Ali to su oni koji su i ranije nosili i ostaće pri toj odluci - objašnjava on.

Profimedia
I frizeri skinuli maske

A čini se da su se najviše obradovali ljubitelji provoda i kafana. Nikola Dimitrijević iz Udruženja privatnih ugostitelja kaže za 24sedam da se broj rezervaciju povećao za 30 odsto otkako su ukinute mere.

- Što se tiče osoblja, ostavljeno je da svako odluči sam da li će nositi masku. Jedan veliki broj zaposlenih je skinuo, a minoran broj njih je zadržao maske. Što se tiče gostiju, oni nemaju maske. Definitivno građani slušaju ono što se propiše od strane Kriznog štaba, a čim nema mera i to uvaže! - zaključio je Dimitrijević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike