Novi brzi vozovi Srbije dobili logo i ime: Zvaće se Soko

14.03.2022

11:21

0

Na prugama Srbije naći će se novih 18 elektrovozova, čija je vrednost 112 miliona evra

Novi brzi vozovi Srbije dobili logo i ime: Zvaće se Soko
viber_image_2022-03-14_16-17-36-084 - Copyright 24sedam/Katarina Prelević

Danas je predstavljen dobitnik nagrade na konkursu "Pusti inspiraciju da te vozi".

Članovi žirija bili su Ivan stanković, jedan od najvećih autoriteta u oblasti marketinga u regionu, Nataša Filipović, direktorka kreativne agencije " Oejšn", Petar Strugar ambasador platforme "Srbija stvara" i istaknuti predstavnik kreativne industrije Srbije, Milorad Milinković još jedan značajni predstavnik kreativne industrije Srbije koji je ostvario značajan doprinos u brojnim oblastima, Nebojša Babić, vodeći regionalni vizuelni umetnik i fotograf.

Imajući u vidu kriterijume koji su se odnosili na relevantnost , prezentovanje nacionalnog identiteta, estetske kvalitete i originalnost rešenja u najuži izbor ušli su sledeći nazivi i logoi:

Hitra, autora Igora Petrovića

Serbian Express, autorke Đurđe Okiljević
Vihor, autorke Svetlane Stevanović
Soko, autora Andrija Arsića
Serbia Express, autora Petra Đurića

Ovo je prvi brzi voz u istoriji Železnice Srbije. Kretaće se oko 200km na sat, a udaljenost između Beograda i Novog Sada prelaziće za pola sata. Jedinstveno luksuzan i komforno opremljen dabl deker sa 316 sedišta ima brojne pogodnosti za putnike. Pobednički naziv i logo nosiće ne samo ovaj, prvi brzi voz već i svi ostali vozovi velike brzine koje očekujemo u narednom periodu u našoj zemlji.

Brzi vozovi Srbije saobraćaće pod nazivom "Soko", odlučio je žiri konkursa, koji je među 3.500 pristiglih radova nagradio dizajnera Andriju Arsić, autora imena i logoa.

- Osećam se čudno zato što prvi put da sam osvojio ovako javni konkurs i da sam pričao na mikrofon pred ovoliko ljudi. To mi je onak bio blagi šok. Lep osećaj vrlo. Nisam očekivao ali sam se potajno nadao. Drago mi je da se ljudim sviđa, vidim da su pozitivne reakcije. Soko je najbrža životinja koja živi kod nas, konkretno sivi soko je bila prva ideja ali je to bilo malo komplikovano za naziv pa je skraćeno samo na "Soko" - izjavio je Arsić.

24sedam/Katarina Prelević
 

Odluka je saopštena danas na svečanosti u Istorijskom muzeju Srbije, između ostalog zato što je stara železnička stanica postala deo baš ovog muzeja.

Logo čini stilizovana glava sokola u bojama srpske zastave i ćirilični natpis "Soko" ispod nje.

-Hvala svim visokim predstavnicima medija i ljudima koji su uzeli učešće u ovom fenomenalnom konkursu. Ovo nije samo logo voza, već logo novog vremena brzih vozova Srbije koji će za nekoliko dana tačnije od subote spajati  Beograd i Novi Sad brzinom od 200km na sat, a naredne godine će spajati Beograd i Niš, a naredne Beograd i Budimpeštu. Bez sumnje to je najveći, najbolji i najizazovniji projekat u koji sam ikada bio uključen. Uveren sam da danas postavljamo nove digitalne standarde za ovaj vid saobraćaja koji će nas integrisati u Evropu - izjavio je na svečanosti ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Tomislav Momirović.

24sedam/Katarina Prelević
 

Dodeljene su još dve nagrade za drugo i treće plasirano mesto. Na trećem mestu je naziv i logo autorke Svetlane Stevanović "Vihor", a drugo plasirano je "Hitra" autora Igora Petrovića.

Članovi Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba Srbije takođe su izrazili želju za učešćem na konkursu "Pusti inspiraciju da te vozi". Njihovo nadahnuće i trud su srušili sve granice. Žiri je odlučio da im dodeli specijalnu nagradu van konkurencije. 

Na prugama Srbije naći će se novih 18 elektrovozova, čija je vrednost 112 miliona evra. To će biti regionalni vozovi koji će saobraćati na celoj teritoriji Srbije na elektroficiranim prugama, maksimalnom brzinom od 160 kilometara na sat.

 

Upravo ovim vozom 15. marta počeće da se odvija saobraćaj brzim prugama Srbije, na relaciji od Beograda do Novog Sada.

Saobraćaj će biti organizovan "Intersiti" vozom, čije će putovanje trajati 36 minuta zatim "Regioekspres" vozom, čije će putovanje trajati oko 40 minuta i "Regio vozom", čije će putovanje trajati oko 50 minuta.

Uspostavljanjem putničkog saobraćaja na brzim prugama Srbije sredinom marta, na relaciji od Beograda do Novog Sada, a za tri godine do Subotice i Budimpešte, naša zemlja će se naći rame uz rame sa Francuskom, Belgijom, Nemačkom i drugim evropskim zemljama u kojima se putuje brzim prugama.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Za brzu prugu, Srbija je kupila tri Štadlerova voza "Kis 200", čija je vrednost više od 50 miliona evra. U redovnom saobraćaju biće korišćena dva voza, a treći do 15. marta stiže u zemlju.

"Kis 200" su najsavremeniji vozovi u kojima ljudi putuju najmodernijim prugama: opremljen sa 314 kožnih sedišta, pet toaleta i bifeom. Voz je prilagođen i osobama sa invaliditetom. Prednost brzih vozova je komfor, brzina i to što ne zagađuju životnu sredinu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike