Popuštaju se kovid mere? Doktor Tiodorović otkrio šta sve podrazumeva povratak normalnom životu

09.03.2022

19:15

1

On je predočio da neke druge mere moraju ostati na snazi, kao što su npr. obavezno nošenje maski u javnom prevozu i na javnim mestima, držanje propisane distance u zatvorenom prostoru i obavezna dezinfekcija

Popuštaju se kovid mere? Doktor Tiodorović otkrio šta sve podrazumeva povratak normalnom životu
krizni_stab_ branislav tiodorovic 20102021_0023 - Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Član kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa, epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je večeras da će kovid propusnice biti ukinute jer, kako je objasnio, "ne možemo reći da su bile od velike koristi", kao i da će još neke mere biti ublažene.

On je za Tanjug rekao da će medicinski deo kriznog štaba tražiti da se ukine karantin za one koji su bili u kontaktu sa inficiranom osobom, a nemaju nikakve simptome kovida-19.

- Treba razlikovati karantin od izolacije. Izolacija mora da ostane pogotovo za ona lica koja imaju simptome bolesti jer se na taj način smanjuje mogućnost širenja zaraze - rekao je doktor Tiodorović i istakao da se mere ne smeju u potpunosti ukidati, kao što je to učinjeno u nekim zemljama u kojima je nakon toga došlo do porasta broja novoinficiranih.

On je predočio da neke druge mere moraju ostati na snazi, kao što su npr. obavezno nošenje maski u javnom prevozu i na javnim mestima, držanje propisane distance u zatvorenom prostoru i obavezna dezinfekcija, iako se u Srbiji smanjuje broj novih slučajeva kovida-19 koji sada iznosi oko 20 odsto od broja testiranih.

- Vakcinacija je jedna od mera koja se mora i dalje primenjivati, posebno kada je reč o zdravstveno osetljivijim i ugroženim delovima populacije, kao što su starija lica i hronični bolesnici i to bez obzira na uzrast - upozorio je epidemiolog i naglasio da je omikron soj slabiji od prethodnih varijanti korona virusa, ali je pođednako opasan za starije osobe i za one koji boluju od hroničnih oboljenja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike