Divne vesti - sve više beba u Dragačevu: Roditeljima uručena tri puta veća novčana pomoć, povećanje nataliteta strateški cilj

25.02.2022

16:59

0

U opštini Lučani godišnje se rodi između 150 i 170 dece

Divne vesti - sve više beba u Dragačevu: Roditeljima uručena tri puta veća novčana pomoć, povećanje nataliteta strateški cilj
Dragačevo - Copyright RINA

Dragačevo postaje sve bogatije, ali ne materijalno već po broju stanovnika. Za mesec dana ovde je na svet stiglo deset beba, a njihovim roditeljima uručena je novčana pomoć iz opštinskog budžeta u iznosu od 100.000 dinara.

Odluka o povećanju jednokratnog iznosa sa dosadašnjih 30 na 100 hiljada dinara je doneta na inicijativu predsednika opštine, koji je stavio primat na mere povećanja nataliteta kao strateški cilj ove opštine.

- Budžetom za 2022.godinu, kao što je i ranije bila praksa, delimo svim novorođenim bebama u proteklih mesec dana novčana sredstva u iznosu od 100.000 dinara. To je značajno veći iznos u odnosu na prethodne godine kada je bilo po 30.000 dinara za svaku novorođenu bebu. Nama su deca na prvom mestu tako da ćemo ove godine raditi na proširenju kapaciteta u vrtićima u Guči i Lučanima kako bi smanjili listu čekanja, i nadamo se da nijedno dete neće čekati na upis u vrtić - rekao je danas predsednik privremenog organa opštine Lučani Milivoje Dolović.

U opštini Lučani godišnje se rodi između 150 i 170 dece i cilj je raditi na poboljšanju uslova kako u varošicama Guči i Lučanima, tako i na seoskom pordučju.

- Gradićemo nove poligone i igrališta za decu, da što više dece i omadine zadržimo u našoj opštini. Ove godine planirana je rekonstrukcija,tj. radovi na energetskoj efikasnosti vrtića u Guči gde su prošle godine dograđene dve sobe, tako da u Guči nemamo dece na čekanju. U vrtiću u Lučanima, uz pomoć preduzeća "MB-Namenska“ Lučani na čemu smo im veoma zahvalni, radiće se dogradnja 200 m2 novog prostora, tako da se nadamo da će i vrtić u Lučanima konačno dobiti dovoljno prostora i kapaciteta da primi svu decu iz Lučana i okoline - rekao je Dolović.

Inače, za podsticaj rađanju poslednjih godina, opština Lučani kontinuirano radi na realizaciji niza aktivnosti. Pored darivanja svake bebe sa 100, umesto dosadašnjih 30 hiljada dinara, opština Lučani obezbeđuje do 300 hiljada dinara za biomedicinski potpomognutu oplodnju bračnim parovima bez dece, obezbeđuje besplatan prevoz za decu do osmog razreda, obezbeđuje besplatnu kuhinju za svako treće i naredno dete školskog uzrasta u porodici, stipendira đaka generacije, daruje vukovce.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike