Danas su zimske zadušnice: Veliki broj građana izlazi na groblje, a ovo nikako ne bi trebalo da radite

26.02.2022

05:35

0

Zadušnice se obeležavaju pet puta godišnje i uvek padaju u subotu

Danas su zimske zadušnice: Veliki broj građana izlazi na groblje, a ovo nikako ne bi trebalo da radite
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave velike zimske zadušnice.

Na ovaj dan ide se u crkvu gde se služi sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ide se do grobova pokojnika. Na grobovima se pale sveće, a sveštenik obavlja kratki obred i kadi grobove.

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito koje podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u mraku, nego u svetlosti Sunca.

Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zaceljuju rane greha. Sveća je simbol svetlosti Hristove, koja treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.

Na zadušnice se ne pale sveće za zdravlje i napredak porodice. Narodni običaj je da se na dan zadušnica na grobove predaka iznosi obilje hrane.

Vernici u seoskim, ali i gradskim sredinama, poštuju ovaj običaj, dok crkva poziva na umerenost i preporučuje da se hrana daje siromašnim ljudima. U srpskom narodu postoji mnogo različitih običaja koji se obavljaju na dan zadušnica. 

Različiti običaji

U istočnoj Srbiji se veruje da sveća upaljena na zadušnice gori sve do sledećih zadušnica. Takođe, postoji verovanje da ako se na zadušnice ne upali sveća, mrtvi će godinu dana biti u mraku.

Danas se u istočnim krajevima ne radi ništa sa vunom, a makaze su zatvorene, da bi i vučje čeljusti bile zatvorene.

24sedam/Goran Sivački
 

Na zadušnice se deli milostinja. Postoji još jedan vid milostinje koji je kod nas zaboravljen: duhovna milostinja u vidu poklanjanja knjiga.

Obeležavaju se pet puta godišnje

Zadušnice se obeležavaju pet puta godišnje i uvek padaju u subotu, jer je to i inače, u toku čitave godine, dan kad se sećamo preminulih.

Zimske zadušnice - obeležavaju se u subotu pred Mesne poklade, prolećne - nazivaju se i vaskršnje, jer se obeležavaju u drugi ponedeljak po Vaskrsu (Pobusani ponedeljak), letnje zadušnice - obeležavaju se u subotu pred Duhove, Miholjdanske zadušnice - obeležavaju se pred Miholjdan i jesenje zadušnice - nazivaju se drugačije i mitrovske zadušnice, jer se obeležavaju u subotu pred Mitrovdan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike