Uskoro će primati prve pacijente: Nova kula Kliničkog centra imaće 34 operacione sale i 825 bolničkih kreveta

24.02.2022

21:23

0

On je najavio uskoro otvaranje rekonstruisanog dela

Uskoro će primati prve pacijente: Nova kula Kliničkog centra imaće 34 operacione sale i 825 bolničkih kreveta
Copyright Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Najveća i najsavremenije opremljena zdravstvena ustanova - nova kula Kliničkog centra Srbije, koja se prostire na 86.000 kvadratnih metara i na 12 spratova uskoro će primati prve pacijente, rekao je danas direktor UKCS dr Milika Ašanin.


On je prilikom obilaska novog Kliničkog centra za Tanjug rekao da će u toj zgradi biti ukupno 825 bolničkih kreveta, koji će biti raspoređeni tako da će 231 krevet biti na jedinici intenzivne nege, 547 kreveta biće na jedinici poluintenzivnog lečenja i 47 kreveta u bolnici za dnevno lečenje.

- Urgentni prijem će prema ozbiljnosti bolesti pacijenta, odnosno, prema riziku koji ima i prioritetu lečenja biti lečen u tri zone: crvenoj, narandžastoj ili žutoj zoni. Ukupno ćemo imati 28 bolesničkih kreveta i želeo bih da kažem da smo mi ranije u Urgentnom centru imali takva samo dva mesta, vidite razliku u kapacitetima - istakao je dr Ašanin.

Površina novog prostora KCS je 86.000 kvadratnih metara koji je, prema rečima direktora funkcionalno projektovan, a proteže se na 12 spratova iznad zemlje i dva ispod.

- Značaj je ogroman, mi dobijamo i prostorne uslove i najsavremeniju i najmoderniju opremu da na najvišem mogućem nivou pružamo zdravstvenu negu - poručio je direktor UKCS.

Kako najveći broj ljudi u Srbiji umire od kardiovaskularnih bolesti, značaj novih angio-sala kojih je u novoj zgradi čak osam je neprocenjiv, kaže dr Ašanin.

- Ono što je za nas jako važno, sve te sale su na istom mestu, u jednoj zgradi. To su duplo veći kapaciteti nego što smo imali ranije, a naše angio-sale bile su raštrkane u više objekata i više zgrada - objasnio je direktor dr Ašanin.

U dugačkom hodniku nalazi se u nizu 11 operacionih sala od ukupno 34 koliko ih u novoj zgradi ima.

- Rađene su po najsavremenijim standardima, i mi ne znamo da igde postoji tako veliki broj operacionih sala na jednom mestu - kazao je dr Ašanin.

Dodaje da će se raditi u punom kapacitetu, te da će sale biti dostupne tako da će moći da se operišu istovremeno i pacijenti sa urgentnim stanjima i planirane operacije.

Osim kompletnog Urgentnog centra u novu zgradu prelaze i klinika za hematologiju, gastroenterologiju, kardiologiju, te klinika za endokrinu hirurgiju, za grudnu hirurgiju...

- Takođe i Odeljenje za infertilitet i endokrinologiju pola, odeljenje za opekotine klinike za plastičnu hirurgiju, Centar za transplataciju organa - otkrio je direktor UKCS.

Za pacijente su, u novoj zgradi UKCS, bolničke sobe opremljene po najvišim svetskim standardima dvokrevetne sobe sa kompletnom opremom za monitoring.

- Naši pacijenti će imati poseban komfor koji do sada nisu imali u celokupnom srpskom zdravstvu. Mi ćemo imati 244 dvokrevetne sobe i svaka ima toalet, pored svakog kreveta pristup kiseoniku, monitori za praćenje EKG, krvni pritisak i ostali potrebni parametri - objašnjava dr Ašanin.

Nova zgrada opremljena je i sa tri magnetne rezonance, šest skenera, te 12 rendgen aparata.

- Od toga u Urgentnom centru će biti jedna magnetna, koju do sada nismo imali, zatim tri rendgen aparata i dva skenera. Urgentni centar imaće 22 ambulante - zaključuje dr Ašanin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike