Da li ćemo napokon skinuti jakne? Evo kakvo nas vreme očekuje do početka marta

20.02.2022

12:26

0

Narednih dana temperature u padu, ali će i do kraja februara one ostati uglavnom malo iznad ili oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine

Da li ćemo napokon skinuti jakne? Evo kakvo nas vreme očekuje do početka marta
Tan2022-1-2_12351396_4 - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

U ponedeljak nas očekuje oblačno, ali toplo vreme, s temperaturom i do 18 stepeni. Krajem dana sledi pogoršavanje vremena, a od utorka će biti osetno hladnije. 

Iako nas narednih dana očekuje zahlađenje, ne očekuju se pravi zimski uslovi, osim na planinama, navodi na svom Fejsbuk profilu meteorolog Đorđe Đurić.

 

 

Kiša koja ovog jutra pada u zapadnim, centralnim i istočnim predelima Srbije, premešta se ka jugu, dok sa severa padavine prestaju i dolazi do delimičnog razvedravanja. Posle podne u mnogim predelima Srbije biće i sunčanih intervala.

Vetar će biti danas vrlo slab i biće u skretanju na južni. Maksimalna temperatura biće danas od 7 do 13°C, u Beogradu do 8°C. Dakle, nakon jučerašnjih i do 21°C, u Srbiji će danas biti hladnije za 5 do 10 stepeni, ali i dalje ostaje natprosečno toplo, navodi Đurić.

- Maksimalna temperatura biće u Srbiji u ponedeljak od 10°C na severozapadu do 18°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 15°C. Ipak, zbog uticaja ciklona očekuje ponedeljak će doneti novo naoblačenje, a osetniji pad vazdušnog pritiska biće uvod u jače pogoršanje vremena. Već sredinom dana do Vojvodine, a posle podne i uveče i preko ostalih predela Srbije očekuje se premeštanje hladnog fronta, uz jače naoblačenje sa kišom, a biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom i to pre ili neposredno uz prolazak hladnog fronta. Vetar će biti u skretanju na severozapadni i prolazno će biti jak. Očekuje se i advekcija hladnije vazdušne mase sa severa, a u toku noći kiša će na planinama preći u sneg - objavio je Đurić na svom Fejsbuk profilu. 

printscreen/Republički hidrometeorološki zavod Srbije
 

Što se tiče utorka Đurić navodi da će u nekim predelima padati kiša, dok će na planinama padati sneg.

- U utorak će snažan ciklon nastaviti put dalje ka istoku, ali će i dalje delovati na vreme u Srbiji i u njegovom zadnjem delu očekuje se dodatni prodor osetno hladnije vazdušne mase sa severa. Suvo će biti samo na severu Srbije, a u ostalim predelima padaće kiša, na planinama sneg. Uslova za susnežicu i vlažan sneg biće i u nižim predelima na jugu i jugozapadu Srbije. Duvaće jak, na udare i olujni severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od 5°C na jugu do 10°C na severu Srbije, u Beogradu do 8°C - navodi Đurić. 

U četvrtak i petak sunce

Od srede se očekuje uticaj snažnog anticiklona iz oblasti Alpa i sa zapada i jugozapada, pa će vazdušni pritisak biti znatno iznad normale. Ipak i pored toga, nalazićemo se na rubnom delu visinske doline sa istoka, pa će doći do jednog manjeg prolaznog naoblačenja, ponegde sa kišom, a pri takvoj sinoptičkoj situaciji biće uslova i za pljuskovite padavine u vidu kiše ili snega sa grmljavinom. I dalje se očekuje jako severozapadno strujanje, uz strujanje hladne vazdušne mase. Maksimalna temperatura biće od 5 do 10°C, u Beogradu do 7°C.

printscreen/Republički hidrometeorološki zavod Srbije
 

U četvrtak i petak u Srbiji usled uticaja anticiklona i visokog vazdušnog pritiska, biće stabilno, suvo i sunčano. U jutarnjim časovima očekuje se i mraz. Kratkotrajno će ojačati i greben na visini sa jugozapada, pa će uslediti i priliv toplije vazdušne mase sa jugozapada i sa Mediterana, a toplije vreme najviše ćemo osetiti u petak. Maksimalna temperatura u četvrtak biće oko 10°C, a u petak toplije, temperatura od 10 do 15°C.

Tokom narednog vikenda u centralnom Mediteranu očekuje se formiranje ciklona. Ovaj ciklon mogao bi Srbiji da donese naoblačenje i slabe padavine. Temperature bi bile u skladu sa kalendarom i kretale bi se tokom dana od 4 do 10°C, u Beogradu do 6°C.

Zima samo na planinama 

Iako nas narednih dana očekuje zahlađenje sa padavinama, pravih zimskih uslova neće biti, osim na planinama. Nakon natprosečno toplog dosadašnjeg dela februara, kada su temperature bile i za 5 do 10 stepeni više od proseka, narednih dana temperature u padu, ali će i do kraja februara one ostati uglavnom malo iznad ili oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Prema trenutnim prognozama, tokom prvih dana marta bilo bi stabilno i suvo, ujutro uz slab mraz, a tokom dana prosečne temperature, ali uz postepeni porast na oko 10 do 12°C.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike