Ambasada Švedske započela programe o rodnoj ravnopravnosti u Novom Pazaru

10.11.2020

11:11 >> 11:27

0

Autor: autor26

Svrha projekta je da se stvore mogućnosti za dublji društveni dijalog, poveća vidljivost i podigne svest o značaju većeg učešća žena u društvenim proc

Ambasada Švedske započela programe o rodnoj ravnopravnosti u Novom Pazaru
Copyright Pixabay

Ambasada Švedske započela je u Novom Pazaru dva edukativna programa u okviru projekta „Hajde da pričamo o jednakosti“, a koji će se zbog pandemije kovida-19 održavati digitalno svakog vikenda tokom naredna dva meseca, saopšteno je iz Ambasade Švedske u Srbiji.

Kako se navodi, svrha projekta o rodnoj ravnopravnosti je da se stvore mogućnosti za dublji društveni dijalog, poveća vidljivost i podigne svest o značaju većeg učešća žena u društvenim procesima.

– Odabrali smo Novi Pazar za dugoročnu saradnju i dijalog sa lokalnim predstavnicima jer je zbog svog položaja i multikulturalnosti jedinstven. Interesuje nas kako se na pitanje ravnopravnosti gleda iz islamskog ugla – rekao je ambasador Švedske u Srbiji Nj. E. Jan Lundin.

Printscreen

On je dodao da ambasada Švedske želi da podstakne lokalne snage da ostanu ujedinjeni oko koncepta jednakih mogućnosti i jednakih prava za žene, muškarce, devojčice i dečake.

– Ovom inicijativom želimo da doprinesemo stvaranju platforme za rodnu ravnopravnost u regionu sa ciljem da nastave da se bave ovim važnim pitanjima – rekao je ambasador Lundin.

Učesnici će imati priliku da čuju predavanja o istoriji ženskih studija i lične primere feminističkih sudova pravde, kojima se obraćaju žene koje su prerpele nasilje.

Tokom programa biće reči o tome koliko su crkva i islamska zajednica uključene u privatni i javni aspekt života žene. Kroz pitanje rodne ravnopravnosti biće prilike za diskusiju o religiji, ulozi žena i njihovoj bezbednosti, kao i o važnosti ženskog aktivizma i učešću žena u političkom i društvenom životu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike