Najnoviji korona presek: Još 55 preminulih, 30 odsto pozitivnih uzoraka!

17.02.2022

14:40

0

Pratite najnovije informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Još 55 preminulih, 30 odsto pozitivnih uzoraka!
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 6.423 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 55 pacijenata.

Testirano je 20.198 osoba. Na respiratoru je 146 pacijenata.

Koronavirus je juče potvrđen kod 6.239 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 58 pacijenata. Testirano je 17.606 osoba. Na respiratoru je bilo 165 pacijenata.

Epidemiolog Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević rekla je da je epidemiološka situacija nestabilna i da se virus intenzivnije i većom brzinom prilagođava i mutira. Smatra da ćemo u ovoj godini verovatno biti na korak ispred virusa.

Prošle godine posle Sretenja, praznika i odmora, imali smo jedan od najtežih talasa tokom epidemije virusa korona. Mnogi su praznične dane i školski raspust iskoristili da otputuju, i celu ovu nedelju ne rade.

Epidemiolog Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević rekla je da, ako uporedimo brojke od pre nepunih mesec dana, broj pozitivnih je sada manji.

- Imali smo 26. januara skoro 20.000 pozitivnih, juče oko 7.000 pozitivnih. Povećan je broj pacijenata koji su na respiratoru, i onih koji su izgubili bitku sa kovidom tako da je relano očekivanje da ćemo nakon praznika imati povećanje broja obolelih - rekla je dr Mioljević.

Ističe da u prilog tome ide i činjenica da kruže delta soj, omikron i stelt, tako da imamo situaciju u kojoj moramo da budemo više nego oprezni jer je epidmiološka situacija nestabilna.

- Za lekare i sve one koji su iz oblasti medicine, a bave se virusologijom, mutacije nisu iznenađenje, ali učestale mutacije samo u protekla dva meseca, govrili smo o delti, delti plus, o omikronu i steltu, govore da se virus intenzivnije i većom brzinom prilagođava i mutira, a sve sa ciljem da oboli što više ljudi - objasnila je doktorka. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike