Snežana je četiri godine čekala pravdu: Sama sebi uplaćivala doprinose kako bi je poslodavac prijavio

14.02.2022

09:17

0

Poverenica je izjavila da je moguća pobeda pravde i vladavina prava i istakla da je presuda mnogo važna

Snežana je četiri godine čekala pravdu: Sama sebi uplaćivala doprinose kako bi je poslodavac prijavio
Majka i beba - Copyright Pixabay

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je presuda u korist trudnice koja je sama plaćala doprinose kako bi je poslodavac prijavio, poruka da diskriminacija u vezi sa trudnoćom i materinstvom nije dozvoljena.


Povodom presude u slučaju Snežane Pešović, koja je dobila presudu o diskriminaciji posle četiri godine borbe, a koju je potvrdio Apelacioni sud, Janković je za RTS rekla da je to jasna poruka suda da je diskrimnacija zabranjena i da je nejednak položaj žena na tržištu rada u vezi sa trudnoćom i materinstvom nedozvoljen.

-Skoro četiri godine su prošle. Sa Snežanom smo radili na ovom slučaju. Apelacioni sud je potvrdio presudu i to je, kao što je rekla Snežana poruka svim ženama - navela je Jankovićeva.

Dodala je da je moguća pobeda pravde i vladavina prava i istakla da je presuda mnogo važna jer pokazuje da je pravljenje razlika u vezi sa trudnoćom i materinstvom nedozvoljeno.

Jankovićeva je upitala ko bi potpisivao blanko sporazume ako nije ucenjen, i podsetila da je Snežana i zbog necelovitih uplaćivanja doprinosa imala otežano ostvarivanje zdravstvene zaštite.

Pozvala je sve da se obrate institucijama jer je, kaže, ovo ohrabrenje svim ženama da prijave diskriminaciju uz napomenu da su najčešće diskriminacije žena na tržištu rada.

-Ovo je tipičan primer prijava koje pristižu mojoj instituciji. Zdravstveno stanje i starosno doba se u poslednje vreme prijavljuju, najčešće je višestruka diskriminacija u pitanju - navela je poverenica.

Govoreći o istraživanju, koje je pokazalo da žene četiri do šest sati dnevno provode u kućnim poslovima, a muškarci sat vremena, rekla je da je neophodno napraviti balans.

Pomak u Beogradu i Vojvodini

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 


-Pomak se može videti u Beogradu i Vojvodini. Muškarci ne misle da su manje muškarci što učestvuju u svakodnevnim poslovima i odgajanju dece - istakla je Jankovićeva.

Dodala je da se na zapadu i jugu Srbije obično živi u višegeneracijskim porodicama što u Beogradu nije slučaj.

Napomenula je da ima diskriminatornih pitanja pri zapošljavanju i kod muškaraca, a najupečatljivije je, kaže, pitanje o odnosima sa roditeljima i da li su spremni da pomognu.

Jankovićeva je kazala da je ne iznenađuje ni inicijativa za zabranu abortusa, ali da naš Ustav stavlja tačku na to.

Kako je rekla, umesto toga treba razgovarati o sekusalnom i reproduktivnom zdravlju, pre svega u školama.

-Ako hoćete da sačuvate zdravlje morate o tome da vodite računa i u osnovnoj školi. Informisanje o reproduktivnom zdravlju treba da traje čitavog života - navela je poverenica.

Bonus video


Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike