Prognoza do kraja naredne nedelje: Zima diže ruke, od padavina povremeno kiša, a temperature prolećne!

11.02.2022

10:44

0

Od nedelje iznad naše zemlje uspostaviće se jugozapadno strujanje u okviru koga će priticati osetno topliji vazduh

Prognoza do kraja naredne nedelje: Zima diže ruke, od padavina povremeno kiša, a temperature prolećne!
visibaba - Copyright Profimedia

Metereolog Ivan Ristić kaže za 24sedam da će narednih desetak dana u Srbiji biti toplije vreme, sa temperaturama koje će u nekim momentima čak prelaziti višegodišnje proseke. 

Da li će se zima vratiti, teško je predvideti, ali je izvesno da do kraja naredne nedelje neće.

Vikend

- Polje visokog vazdušnog pritiska iznad zapadne Evrope premešta se dalje ka istoku, a u sklopu toga u subotu, preko naše zemlje premeštaće se oslabljeni hladni front, iza koga će doći do pada temperature. Ponegde sa prolaskom fronta može biti slabijih padavina, u nižim predelima slaba kiša u višim slaba susnežica i sneg. Vetar u kratkotrajnom skretanju na pojačan severni. Počevši od nedelje, 13. februara, zapadnu Evropu zahvatiće serija talasa vlažnog i toplijeg vazduha sa Atlantika. Mi ćemo biti na samoj periferiji, tako da ne možemo isključiti pojavu padavina u narednim danima. Iznad naše zemlje uspostaviće se jugozapadno strujanje u okviru koga će priticati osetno topliji vazduh. Porast temperature posebno će se osetiti na planinama uz dalje topljenje snežnog pokrivača. Duvaće slab i umeren južni i jugoistočni vetar, povremeno pojačan u Podunavlju, Pomoravlju i planinskim predelima - objasnio je on.

Profimedia
 

 

Od ponedeljka pa do kraja nedelje

- Maksimalne temperature u većini nižih predela od ponedeljka 14. februara biće od 10 do 15 stepeni Celzijusa, a na planinama od 0 do 5 stepeni Celzijusa, što je iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godine. Sredinom sledeće nedelje uz prolazno jače naoblačenje biće uslova za kišu, u višim planinskim predelima za susnežicu i sneg, naročito na severu, zapadu i jugozapadu zemlje. Vetar će oslabiti i skrenuti na zapadni a temperatura u manjem padu. Zatim do kraja nedelje ostaje relativno toplo vreme za ovo doba godine uz mogućnost pojave slabe kiše - kaže Ristić.

On dodaje da će vreme biti prolećno, a da li će se zima koja kalendarski još uvek traje u nekom trenutku ponovo vratiti videćemo!

- U narednih 10-ak dana kako sada stoje stvari sigurno neće - zaključio je meterolog.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike