Tiodorović: Aktuelne mere da ostanu na snazi, teško prognozirati kada će se pandemija završiti

10.02.2022

11:02

0

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao da "možda možemo reći da sa ovim sojevima ulazimo u neku završnicu"

Tiodorović: Aktuelne mere da ostanu na snazi, teško prognozirati kada će se pandemija završiti
24sedam/Goran Sivački

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je danas da aktuelne mere za sprečavanje širenja virusa korona moraju da ostanu na snazi i dodao da nema potrebe za uvođenjem novih pravila.


Tiodorović je rekao za Blic da još uvek ne postoje jasne studije i potpuni uvid u omikron, a ni u novu stelt verziju, te da je teško prognozirati da li će se pandemija završiti do juna ili do kraja godine.

"Kratko je vreme da se može zaključivati bilo šta posebno, ali ipak možda možemo reći da sa ovim sojevima ulazimo u neku završnicu", rekao je Tiodorović.

Navodi da će korona vremenom postati endemska pojava, što znači da neće biti opasna za neke ljude napominjujući da moraju biti na oprezu svi kojima je imunitet u padu.

Tiodorović je rekao da ne postoje neke bitne razlike između između stelta i originalnog omikrona i dodao da kod većine ljudi dominiraju lakše kliničke slike.

" Dominiraju lakše kliničke slike, mnogi to prebole na nogama, ili čak prođe sa nekom lakšom kliničkom slikom u kućnim uslovima", kaže Tiodorovih.

Sa druge strane, ističe Tiodorović kod hroničnih bolesnika može doći do komplikacija, što se, kaže, vidi po broju umrlih na dnevnom nivou.

"Moramo voditi računa o ljudima koji imaju hronična oboljenja, o tome mladi treba da razmišljaju kako ih ne bi zarazili", rekao je Tiodorović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti