Alarmantno u KBC Zvezdara: Pacijenti će se uskoro slati u unutrašnjost Srbije?

11.11.2020

10:07

0

Autor: A. B.

Ako se kapaciteti iscrpe postoji takva opcija

Alarmantno u KBC Zvezdara: Pacijenti će se uskoro slati u unutrašnjost Srbije?
Copyright Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan kaže da je u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno zbrinut 371 kovid pacijent i da je popunjenost kapaciteta u toj kovid bolnici 90 odsto.

On je za Tanjug rekao da je u jedinici intenzivne i polintenzivne nege 49 bolesnika sa teškom kliničkom slikom, a da je od toga njih 32 na respiratoru.

– U našoj bolnici dominiraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. U kovid sistemu smo ponovo od 1. novembra i do sada smo primili više od 500 pacijenata. Jučerašnji dan bio veoma težak, primili smo 40 pacijenata, a otpustili 54 pacijenta, tako da smo ušli u određeni balans sa prijemima i otpustima – naveo je on.

Na Zvezdari su uglavnom zbrinuti pacijenti stariji od 50 godina, najmlađi bolesnik koji se leči kod njih ima 19 godina, a najstariji 92 godine.

Dr Zdravković otkriva šta se desilo čoveku koji se 10 dana sam lečio od kovida: “Ne radite to!”
Kon otrkio da li će Srbiji biti uvedeno vanredno stanje: Nismo daleko od katastrofalne situacije (VIDEO)
Šta novi zakon propisuje o kućnoj izolaciji?

Upitan koliko pacijenti u proseku ostaju na lečenju, Svorcan je rekao da to zavisi od toka bolesti, da pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom u proseku ostaju u bolnici sedam do deset dana.

Što se tiče popunjenosti kapaciteta, on kaže da su u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja i drugim direktorima kovid bolnica, tako da se svi pacijenti adekvatno zbrnjavaju i da se do sada nije desilo da bolesnik koji je za bolničko lečenje ostane bez kreveta ili bez respiratora.

– Ako se kapaciteti iscrpe postoji opcija da se pacijenti iz Beograda šalju u bolnice u unutrašnjost Srbije – zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike