Prekinuta zavera ćutanja! Direktor DZ u Kovačici nije jedini, ima još ordinacija gde se lažiraju potvrde o vakcinaciji protiv korone

03.02.2022

20:00

0

"Bilo je ranije priča da su neki pedijatri davali lažne potvrde za vakcinisanje dece protiv malih boginja"

Prekinuta zavera ćutanja! Direktor DZ u Kovačici nije jedini, ima još ordinacija gde se lažiraju potvrde o vakcinaciji protiv korone
vakcinacija ata ilustracija (3) - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Direktor Doma zdravlja u Kovačici Predrag V. (59), troje zaposlenih iz te ustanove i petoro građana uhapšeni su zbog sumnje da su za po 300 evra prodavali, odnosno kupovali potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa, iako cepivo nisu primili.

- Uhapšeni su Predrag V. (59), odgovorno lice Doma zdravlja „Kovačica", S. S. (33), zaposlen u DZ, i D. S. (53), zbog sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem. M. R. (45), zaposlena u DZ, uhapšena je zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja, a D. M. (48), S. M. (26), A. M. (20), S. G. (64) i N. G. (64) zbog sumnje da su izvršili falsifikovanje isprave - saopštio je MUP.

U saopštenju se izražava sumnja da je Predrag V., kome su pomogli S. S. i D. S., građanima D. M., S. M., A. M., S. G., N. G. i još jednoj osobi za kojom se traga, za novčani iznos od 300 evra po osobi omogućio dobijanje potvrde o izvršenoj imunizaciji, iako nisu primili vakcinu.

Zatim je, kako se sumnja, Predrag V. naložio M. R. da unese navedene osobe u elektronsku bazu podataka „e-vakcine", kako bi sa falsifikovanim ispravama mogle da dobiju kovid pasoše. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužiocu.

Predsednik Sindikatar lekara i farmaceuta Rade Panić za 24sedam je ovakvo ponašanje ocenio kao katastrofalno i bio je zatečen policijskom informacijom da su zdravstveni radnici izdavali lažne potvrde.

I on kaže da u ovoj priči jedna osoba nije mogla sama da se bavi falsifikovanjem, već da je moralo biti umešano više njih.

- Pretpostavljam da je tamo postojao vakcinalni punkt, kao i da je neko uneo u sistem podatak da je pacijent primio vakcinu. Nije to prvi put da se priča o tome, ali do sada niko nije bio procesuiran. Bilo je ranije priča da su neki pedijatri davali lažne potvrde za vakcinisanje dece protiv malih boginja. To ne može da se unese u sistem a da niko ne vidi. Uvek u ordinaciji postoji sestra koja ordinira i doktor koji upisuje - kaže on.

Profimedia
 

 

Ipak, nije siguran kako je direktor sve mogao da organizuje, i dodaje da je vrlo verovatno da su vakcine koje su upisane kao da su date zapravo bačene. Panić kaže da se sve vakcine koje se apliciraju građanima zavode kroz dokumente.

- Mora se poklopiti broj onih koji su uvedeni u evidenciju i na koje su potrošene vakcine. Ne može da bude potrošeno pet vakcina više ili manje. Za sve lekove moraju da budu razduženi, onoliko koliko je ušlo u ustanovu, toliko je ordinirano - objašnjava on. 

Panić kaže da građani treba da prijave ovakve slučajeve, ukoliko ih slučajno vide.

- U svakom slučaju, ako je moguće treba ih prijaviti e-upravi i oduzeti im licencu ako su uhvaćeni na delu. Jer to je ugrožavanje života i zdravlja ostalih stanovnika - objasnio je Panić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike