Najnoviji korona presek: Preko 15.000 novozaraženih

03.02.2022

14:29

0

Pratite najnovije informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Preko 15.000 novozaraženih
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 15.623 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 59 pacijenata. Testirane su 34.132 osobe.

Na respiratorima je 150 pacijenata.

Koronavirus je juče potvrđen kod 17.851 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminuo 61 pacijenat. Testirano je 36.874 osobe. Na respiratoru je bilo 166 pacijenata.

Za omikron je utvrđeno da je mnogo zarazniji od prethodnih sojeva korone i da uglavnom dovodi do lakših simptoma i ređe zahteva hospitalizaciju, ali još nije potvrđeno da li nam i kolika opasnost preti kada je u pitanju postkovid sindrom.

Mnogi koji su preležali koronu u vreme omikrona, dakle u poslednjih mesec, mesec i po dana, opisali su je kao težu prehladu ili grip, koja nije izazivala veće zdravstvene probleme, pa čak ni zahtevala upotrebu ozbiljnijih lekova. A kako je bolest prolazila za tri-četiri dana, svi su mislili da je tu kraj...

Međutim, domaći i strani stručnjaci upozoravaju da bi i omikron mogao da dovede do postkovid sindroma ili kako ga još nazivaju long kovida.

- Daleko od toga da je omikron bezazlena bolest što su potvrdili i iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Ne radi se samo o formi same bolesti. Postoji nešto što još nije potpuno definisano, ali je činjenica da je vrlo često – to je taj postkovid, hronični ili long kovid, dugoročni, koji može da zahvata čitav niz različitih sistema organa, od srca, pluća, poremećaja koncentracije... koji ne moraju nužno da budu povezani sa teškim formama bolesti. Naprotiv, pokazano je da se javlja i kod blage forme - naglasio je prof. dr Miloš Marković, imunolog sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kako kaže, “još ne znamo sve posledice, jer nije prošlo dovoljno vremena”.

- Pošto je to dugoročna stvar, hronična, mi još ne znamo u kojoj meri. Možda će long kovid biti i te kako čest posle omikrona, iako je blaga klinička slika - rekao je Marković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike