"Omikron se prenosi za samo nekoliko sekundi": Janković kaže da se Srbija suočila sa plimom zaražavanja

03.02.2022

12:23

0

Virus se najviše širi među mlađom populacijom, kaže zamenik direktora Urgentno-kličkog centra Niš Radmilo Janković

"Omikron se prenosi za samo nekoliko sekundi": Janković kaže da se Srbija suočila sa plimom zaražavanja
Tanjug/Strahinja Aćimović

Zamenik direktora Urgentno-kličkog centra Niš Radmilo Janković rekao je da je epidemiološka slika u Srbiji kompleksna i dodao da se naša zemlja suočava sa plimom zaražavanja, jer je omikron soj virulentan i prenosi se za nekoliko sekundi.

- Ovom soju je potrebno tek nekoliko sekundi da pređe sa jedne osobe na drugu. Dovodi do zaražavanja velikog broja ljudi i onih prethodno inficiranih i vakcinisanih. Moja projekcija sa početka meseca je bila 20.000 ili 30.000 zaraženih - rekao je Janković za Pink televiziju.

On je kazao da su brojevi zaraženih daleko veći nego što govore zvanični podaci, te naglasio da se virus najviše širi među mlađom poulacijom koja je najmanje disciplinovana kada su epidemiološke mere u pitanju.

Govoreći o hospitalizaciji kovid pacijenata, on je podsetio da je vuhanski soj davao takvu kliničku sliku da je 20 do 25 odsto zaraženih moralo u bolnicu, a svaki peti je morao da bude hospitalizovan.

- Kasnije sa drugim sojevima kao što je delta, procenat je bio malo ispod deset, osam do deset odsto. Sada je taj procenat, na ovoliki broj zaraženih, ispod jedan odsto. Svaki stoti mora u bolnicu -rekao je Janković.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti