Tiodorović: Ne treba se šaliti, korona ima još snagu, pronalazi slabe, teško obolele

22.01.2022

22:25

0

Asimptomatski slučajevi imaju mnogo manju količinu virusa

Tiodorović: Ne treba se šaliti, korona ima još snagu, pronalazi slabe, teško obolele
Branislav Tiodorovic - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član kriznog štaba u  izjavio je, da je stvarni broj novozaraženih svaki dan tri puta veći od zvanično potvrđenog i da je oko 50.000.

- Od tih 50.000 do 30 odsto je sa lakom kliničkom slikom, koji smatraju da će kući da prebole. A do čak 70 odsto njih imaju asimptomski oblik i nemaju osećaj da su bolesni, a da su zaraženi jedino se može potvrditi testiranjem. Ali, čemu to testiranje ako su se takvi kretali i sigurno već doprineli širenju te zaraze. I ovoliko testiranje svih redom počinje da gubi smisao. Važna je simptomatologija, odnosno klinička slika. Medutim, masa mladih je došla da se testira da bi otkrila da li ima ili nema omikron, a nemaju nikakvu kliničku sliku i već su šetali svuda - istakao je prof. Tiodorović u intervju za Kurir.

On je naglasio i da ipak asimptomatski slučajevi imaju mnogo manju količinu virusa.

- Oni nisu od presudnog značaja za dalje prenošenje, već su to oni s izrazitom simptomatologijom, od blage, preko srednje, pa čak i do teške kliničke slike. I omikron ne treba potcenjivati, ne treba se šaliti, korona ima još snagu, pronalazi slabe, teško obolele, hronične bolesnike. Pa čak i među mladima, kazao je prof. Tiodorović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike