Možemo da odahnemo: Noćas nam stiže topliji talas! Da li to znači da smo završili sa snegom za ovu sezonu?

25.01.2022

13:37

0

Meteorolog Nedeljko Todorović objasnio je kakvo nas vreme očekuje

Možemo da odahnemo: Noćas nam stiže topliji talas! Da li to znači da smo završili sa snegom za ovu sezonu?
24sedam/Katarina Mihajlović

Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je da prolazi glavni udar hladnoće i da će već tokom predstojeće noći početi priliv toplijeg vazduha, te da u četvrtak i petak sledi dalji porast temperature.

Todorović je za televiziju Tanjug rekao da su poslednja tri dana bila najhladnija tokom ove zime, ali da su takve vremenske prilike sasvim normalne za sredinu januara, te dodao da ovo jesu ekstremno niske temperature, ali daleko od vrednosti koje su zabeležene tokom nekih drugih zima.

- Danas prolazi glavni udar hladnoće i već noćas počinje priliv toplijeg vazduha. Sledi blago naoblačenje, tako da će sutra minimalne temperature biti daleko više nego jutrošnje, pogotovo u Vojvodini i na području Beograda - rekao je Todorović.

Naveo je da će na jugu Srbije još biti dosta hladno u jutarnjim satima, dok ne stignu oblaci, ali da će danju u svim mestima maksimalna dnevna temperatura preći nekoliko stepeni iznad nule.

U četvrtak i petak sledi dalji porast temperature, rekao je Todorović. i dodao da do početka februara neće biti veće hladnoće. s tim što će s prvim naoblačenjem koje nam sledi biti vrlo slabog snega, te da će slično biti i u subotu, 29. januara, kada se očekuje manji pad temperature.

Takođe, dodao je da se 1. februara očekuje kratkotrajno dvodnevno naoblačenje uz manji pad temperature, kada će pored kiše biti i snega, ali da će generalno u narednih 10-15 dana biti toplije vreme.

Todorović je rekao da bi počev od sutra maksimalne temperature do kraja januara u nekim mestima mogle da dostignu i 10 stepeni, s tim što bi to u početku bile temperature između tri i osam stepeni.

- Porast temperature doprineće tome da se u narednih nekoliko dana snežni pokrivač u nižim predelima potpuno otopi. Ostao bi samo u planinskim predelima, mada bi se i tu topio na visinama oko 1.000 metara - rekao je Todorović.

Govoreći o tome kakvo će vreme biti u glavnom gradu Srbije, Todorović je ponovio da se 1. i 2. februara opet očekuje zahlađenje, ali ne sa ovako niskim temperaturama.

- To bi bila oblačna varijatna, koja će početi sa kišom, a onda sa snegom,  posle toga opet bi usledio porast temperatura - rekao je Todorović.

Naveo je da će se u većem delu februara ili barem u prvoj polovini meseca zadržati promenjljiva varijanta vremena.

- Tu bi bilo i toplijih dana sa maksimalnim temperaturama i do čak 10 i 15 stepeni, s tim da bi te tople epizode bile prekidane kratkotrajnim zahlađenjima u trajanju od dva do tri dana, kada bi pored kiše moglo nakratko da bude i snega - dodao je Todorović.

Bonus video

instagram

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti