Dr Kon obelodanio: Virus se zaustavlja uskraćivanjem kontakata, situacija u Beogradu "na ivici“

13.11.2020

21:46 >> 10:10

0

Mere, ako se shvataju oštro, onda bi trebalo da budu oročene i da se jasno kaže da će trajati dve nedelje, pa da se vidi kakvi su rezultati

Dr Kon obelodanio: Virus se zaustavlja uskraćivanjem kontakata, situacija u Beogradu "na ivici“
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da epidemija korona virusa mora da se zaustavi, a da je to moguće samo ako se uskrate kontakti, što podrazumeva određene mere koje bi trebalo sprovoditi.

Kon je u specijalnoj emisiji RTS-a rekao da mere, ako se shvataju oštro, onda bi trebalo da budu oročene i da se jasno kaže da će trajati dve nedelje, pa da se vidi kakvi su rezultati.

Naveo je da danas nisu donete mere, da je predsednica vlade dobro čula šta se predlaže i da je rekla da će razmisliti.

“Sad smo na nekom odlučivanju, premišljanju”, rekao je Kon i dodao da se traži balans i ono što je najpovoljnije.

Puno novina donosi nam “korona zakon”: Stupa na snagu pre roka, kazne su paprene!

Podseća i da je danas usvojen zakon koji omogućava kontrole i da je sve to značajno, ali upozorava da vreme ide i da stoji nad vratom.

Kon je poručio da bi trebalo sprečiti kontakte, a da su oni najznačajniji na mestima zabave, noćnog života i klubova, ili gde se sedi dugo bez maski.

Poruka građanima Srbije

Mi smo pred vikendom, to su dani najintenzivnijih kontakata. Imamo i dve slave. Vodite računa o svom zdravlju, nosite maske, izbegavajte skupove, ponašajte se racionalno.

“Mere kakve god da su, one su neophodne”

Predrag Kon upozorava da realnost nije lepa i da se nalazimo u vanrednoj situaciji, a mogao bi to još i teže da kvalifikuje. Ističe da je situacija praktično katastrofalna ako nema nijednog mesta u bolnici u Beogradu.

Ponavlja da virus mora da se zaustavi, ili će on nas da zaustavi, i kaže da je to rekao i danas na Kriznom štabu.

Kazne paprene, ko ne plati može i u zatvor: Šest izmena zakona koje se tiču svakog građanina Srbije

“Mere kakve god da su, one su neophodne, a to je da se zabrani prenos virusa, a zna se gde je prenos virusa i to morate da zatvorite”, naveo je Kon.

Tanjug/Tara Radovanović

Podseća da su mere za ugostitelje propisane još u martu, ali da je ključna kontrola, ali je izgubljeno vreme. Kako je rekao, gde god ima više od 100 ljudi, veća je verovatnoća da dolazi do zaražavanja, nego da ne dolazi.

“Ne zna se koliko će trajati ovaj talas”

Predrag Kon je rekao da nismo iskoristili septembar onako kako smo mogli. Navodi da su brojevi u Francuskoj, Belgiji i Holandiji počeli da padaju, ali da su tamo prilično rigorozne mere, i da sigurno i to ima uticaja.

Tanjug/Nikola Anđić

Kon je objasnio da smo sada u šestoj nedelji ovog talasa i da bi tu trebalo polako da se gubi snaga i potencijal virusa, ali ističe da su to spekulacije i da ulazimo u zimsku sezonu i zbog toga moramo da budemo oprezni.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike