Prof. dr Radovanović: Kafići i klubovi trebalo bi da se zatvore

13.11.2020

06:22 >> 11:04

0

Autor: autor26

Radno vreme ugostiteljskih objekata do 23 časa nije adekvatno rešenje za suzbijanje koronavirusa, navodi naš čuveni epidemiolog

Prof. dr Radovanović: Kafići i klubovi trebalo bi da se zatvore
Copyright Pixabay

Pitanje zašto klubovi i kafići nisu zatvoreni odzvanja Srbijom i to je fakat. Posebno kada smo počeli da beležimo više od 3.000 novoinficiranih koronavirusom dnevno i preko 19 preminulih. Pojedini stručnjaci smatraju da je odavno trebalo staviti katanac na vrata tih ugostiteljskih objekata, ali da je jedina kočnica – ekonomija.

Sa druge strane, potpuno je jasno da su ugostiteljstvo i turizam najteže pogođene privredne grane epidemijom koronavirusa u Srbiji, ali i zaposleni u tim granama, kao i njihove porodice.

O tome svedoči i najnovija odluka Kriznog štaba, čiji su članovi, nakon jučerašnjeg sastanka, a uprkos vrtoglavom porastu broja registrovanih novih slučajeva zaraze, saopštili da će radno vreme ugostiteljskih objekata ostati nepromenjeno – do 23 časa.

“Nemamo adekvatno rešenje”

Prof. dr Zoran Radovanović, ugledni srpski epidemiolog, bivši profesor dr Predraga Kona, kaže za „24sedam“ da nije saglasan sa tom odlukom svojih kolega i da bi Srbija borbi protiv koronavirusa trebalo da pristupi „kao velike svetske zemlje“.

Printscreen / YouTube

– Udruženje lekara ujedinjenih protiv kovida insistiralo je na tome da se kafići, klubovi, splavovi i ostali ugostiteljski objekti zatvore jer se u svetu to uradilo i pre nego što je situacija postala ozbiljna. Radno vreme do 23 časa nije adekvatno rešenje. Kafići i klubovi u nekim svetskim zemljama rade najkasnije do 21 čas. U 20 časova se već služi poslednje piće ili obrok, a sat kasnije objekat je već prazan. Kod nas ugostiteljski objekti rade dva sata duže, a neki čak i do zore. Posle toga se navodi da nemamo načina da intervenišemo i to sprečimo, ali niko ne gleda preko granice – objašnjava epidemiolog.

Prema njegovim rečima, ugostiteljski objekti, po svemu sudeći, nisu zatvoreni jedino zbog toga što „doprinose budžetu“.

„Biće sve više umrlih“

– Samo u Beogradu ima oko 60.000 ugostitelja i, ako im onemogućite da rade, onda morate da im platite da prežive, da prehrane decu, izmire kiriju… Međutim, ako ih, sa druge strane, pustite da rade, biće sve više obolelih i umrlih i mnogo više novca će se davati na medicinske intervencije, što će Srbiju naposletku dovesti do većeg gubitka. Situacija je sada takva da treba pronaći ravnotežu između zdravlja ljudi i ekonomije. Trenutne mere u ugostiteljskim objektima nisu sprovedene na dobar način. Ne bi trebalo da se ponašamo drugačije od ostatka sveta. Ako su oni isprva doneli odluku da mere budu oštrije u lokalima – mogli smo i mi – podvlači epidemiolog Zoran Radovanović.

Podsetimo, juče je u Srbiji koronavirus potvrđen kod 3.341 osobe, a preminulo je 19 pacijenata. Dan ranije zabeležen je najveći broj inficiranih ovim virusom od početka epidemije – 3.536, a preminula je 21 osoba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike