Najnoviji korona presek: Manje zaraženih nego juče, ali je preminulo 30 pacijenata!

21.01.2022

14:05

0

Pratite najnovije informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Manje zaraženih nego juče, ali je preminulo 30 pacijenata!
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

Koronavirus  je u poslednja 24 sata potvrđen kod 16,403 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 30 pacijenata. Testirano je 34,817 osoba. Na respiratoru je 113 pacijenata.

Juče je u Srbiji kovid potvrđen kod 17.105 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 29 pacijenata, dok je na respiratoru bilo 117 osoba. Tom prilikom testirano je 36.830 osoba.

Rukovodilac laboratorije "Vatreno oko" dr Snežana Jovanović navodi da sada u Srbiji dominira omikron soj.

- Prema podacima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u decembru je dominirao delta soj, a nakon Nove godine bilo je 80 procenata obolelih od delte i 20 procenata obolelih od omikrona. Sredinom januara 2022. obrnula se situacija - 80 procenata je obolelo od omikrona, a 20 procenata od delte - navodi dr Jovanović za RTS-u.

Kako ističe, ne treba zaboraviti da ni u ovom periodu nema samo omikrona nego i delte soja koji, kako kaže, daje ponekad i teže kliničke slike.

- U laboratoriji je početkom decembra bilo od osam do 10 procenata pozitivnih od ukupno urađenih uzoraka. Tokom 6-7. januara procenat pozitivnosti se povećao na 42-43 procenta, a poslednja tri dana od 50 do 54 procenta od ukupnog broja obrađenih uzoraka su pozitivni pi-si-ar testom - navodi dr Snežana Jovanović.

Podsetimo, Novak Đoković kupio je dansku farmaceutsku kompaniju koja se bavi "razvijanjem tretmana i lekova za retroviruse i otporne bakterije", ali i traženjem rešenja za koronavirus.

Postavlja se pitanje da li bi Novakova firma mogla da nađe ovaj lek i kada? 

Kako stvari stoje, to bi moglo da potraje godinama.

- To je veoma neizvestan proces. Od 10.000 supstanci koje kreću u ispitivanje, samo jedna postane lek - rekao je u jutarnjem programu TV Prva Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike