U Srbiji je kavijar bio hrana za sirotinju: Danas kilogram košta 20.000 dolara, a Srbi ga bacali svinjama (VIDEO)

16.01.2022

19:00

0

Otkad se čovek bavi ribolovom, 99 odsto tog vremena je kavijar bio hrana za siromašne

U Srbiji je kavijar bio hrana za sirotinju: Danas kilogram košta 20.000 dolara, a Srbi ga bacali svinjama (VIDEO)
kavijar foto 4 - Copyright 24sedam TV

Da li ste znali da je kavijar veći deo svoje istorije važio za sirotinjsku hranu? Ruska aristokratija je proslavila ovaj delikates, a kakve veze on ima sa Srbijom, saznaćete u novoj epizodi “24sedam sa Marom”.

- Danas kavijar doživljavamo kao luksuzni delikates koji se služi na otmenim večerama, prestižnim dešavanjima i praktično svuda u svetu ako događaj treba da bude ekstravagantan, onda na meniju tog događaja je obavezno kavijar, a zapravo otkad se čovek bavi ribolovom, 99 odsto tog vremena je kavijar bio hrana za siromašne - objasnila je Dubravka Vučić, viši kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. 

Imućni ljudi su jeli meso ribe, a sirotinja - ikru. Nije postojao adekvatan način konzerviranja te vrste hrane, pa su je koristili i za ishranu stoke i živine, jer bi bi ionako bacili ono što ne bi uspeli da pojedu.

Kavijar se dobija od riba moruna i jesetri. Morune su do pre jednog veka dostizale ogromne dimenzije, bile su duge i po sedam, osam, neke čak i devet metara i, samim tim, iz njih se dobijalo mnogo ikre.

24sedam TV
 

Ikru ne treba mešati sa kavijarom, kavijarom se naziva ikra koja je prošla specifični način obrade.

- Kad se uzorkuje ikra iz jajovoda ženke morune, ona se stavlja na sito ili rešeto gde se nežnim pritiscima ruke protiskuju ta jaja kroz rešeto, a na rešetu sita ostaju ovojnica i opne od jajovoda, ceo postupak mora u 20 minuta biti izveden, možda i brže, onda se tu dodaju so i konzervansi i meša se. Raritet je da se to meša guščijim perom. Kažu da ono vrši najnežniji pritisak na jaja jer ne smeju da se nagnječe prilikom pritiskanja, a kada prođu nenagnječena kroz rešeto onda im se dodaje so. Ali ne sme previše soli, jer onda ona budu gnjecava - rekla je voditeljki Mariji Atanasković.

Morune žive u Crnom moru, ali zbog mresta prelaze i po hiljadu kilometara. Pre izgradnje brane na Đerdapu, one su bile čest ulov u srpskom toku Dunava, pa je tako ribarsko gazdinstvo Kladovo imalo svoju prozvodnju kavijara. Srpski kavijar je bio veoma cenjen, po kvalitetu nešto ispod ruskog.

- Najskuplji je beluga kavijar, zato što je beluga ruski naziv za morunu. Što je primerak jedinke ženke stariji, to je ikra ukusnija, to je kavijar skuplji. Cene dostižu 10-20 hiljada dolara za kilogram, ako je primerak morune 50 godina star. One su dugovečne vrste, mogu dugo da žive - otkrila nam je Vučićeva.

Kako su Kinezi svrgli sa prestola Ruse kada je reč o proizvodnji kavijara, zbog čega je srpski kavijar prestao da se proizvodi i da li danas “sirotinja” može da ga priušti, saznaćete ako pogledate novu epizodu “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike