Stanari zgrade zabranili rampu za malog komšiju u kolicima! Opština počela da je pravi, a onda sve blokirano (FOTO)

11.01.2022

06:45

0

Zdenko Smolović, otac sedmogodišnjeg deteta sa cerebralnom paralizom, u avgustu je podneo zahtev da se ugradi rampa na ulazu njihove zgrade kako bi im prilaz bio olakšan, s obzirom na to da je dečak u kolicima

Stanari zgrade zabranili rampu za malog komšiju u kolicima! Opština počela da je pravi, a onda sve blokirano (FOTO)
viber_image_2022-01-06_17-20-57-984 - Copyright 24sedam/privatna arhiva/Zdenko Smolović

Zdenko Smolović, otac sedmogodišnjeg deteta sa cerebralnom paralizom, u avgustu je podneo zahtev da se ugradi rampa na ulazu njihove zgrade kako bi im prilaz bio olakšan, s obzirom na to da je dečak u kolicima.

- Izgradnja rampe je počela u avgustu. Nije bila završena, ali stanarima je to zasmetalo i obustavili su gradnju. Rampa je stajala nezavršena ispred zgrade, moglo je da se hoda preko nje, ali je nedostajalo nekoliko stvari, kao što su držači i zaštitna guma. Stanarima je zasmetala jer im ruži izgled zgrade, a rekli su i da ukoliko bude snega ili kiše, rampa će biti klizava. Ona je ravna, nema gde na njoj čovek da se oklizne - počinje priču za 24sedam Zdenko Smolović.

24sedam/privatna arhiva/Zdenko Smolović
 

- U opštini su mi je rekli da sakupim potpise, što sam ja i počeo da radim. Međutim, to je bio period godišnjih odmora, pa nismo mogli da nađemo stanare. Sakupili smo 12 potpisa, a u međuvremenu su nas pozvali iz Banje Koviljače da dođemo na fizikalnu terapiju. Samo što smo krenuli, rečeno nam je da je izgradnja rampe počela, a ubrzo potom je i obustavljena - rekao je Smolović.

24sedam/privatna arhiva/Zdenko Smolović
 

Stanari zgrade su se pobunili zbog neprohodnosti za hitnu pomoć i vatrogasce, jer su smatrali da oni ne mogu da priđu ulazu u slučaju potrebe. Rampa je zauzimala većinu stepeništa, pravila buku, i zbog toga je skupljen 21 potpis za njeno uklanjanje. Tu rampu su premestili na neki drugi ulaz, za neku drugu porodicu koja ima sličan problem, kaže naš sagovornik. Ipak, jedna stanarka koja je želela da ostane anonimna rekla je za 24sedam da stanari žele da pomognu, ali da ta rampa nije bila dobro rešenje.

- Neosporno je da stanari žele da pomognu. Vrlo je osetljiva tema. Taman posla da smo protiv toga da dete dobije pomoć. To je, pre svega, neljudski. Ljudima se samo nije dopao taj prilaz i način na koji je sve to odrađeno. Naći će se neko rešenje. Stanari su za to da se pomogne detetu i da se nađe načinr da bude dobro i njima i nama - rekla je ona.

I dok se ne nađe komprimisno rešenje, Zdenku ne ostaje ništa sem da smisli kako postaviti rampu koja će svima odgovarati.

- Istina je da je pored rampe ostao uzan prolaz preko stepeništa, ali je bilo izvodljivo tuda proći. Mi smo koristili rampu dok je bila tu... Ali dobro, svako ima pravo na svoje mišljenje. Treba da se čujem sa ljudima iz opštine, da se nađe neko kompromisno rešenje i da se postavi nekakva rampa koja bi nam olakšala svakodnevni život - objasnio je Smolović.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike