Upozorenje prof. Tiodorovića: Očekuje nas novi skok novoinficiranih

15.11.2020

12:26

0

Autor: M.V.

Najveća žarišta su, kako je istakao epidemiolog i član Kriznog štaba, kafići i klubovi

Upozorenje prof. Tiodorovića: Očekuje nas novi skok novoinficiranih
Copyright A. K./ATAImages

Možemo da očekujemo da će u narednih nedelju dana dolaziti do povećanja broja obolelih, ali bi nakon toga mogli da imamo postepeni pad, što će opet svakako zavisiti od ponašanja stanovništva – kaže epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije kovid19 prof. dr Branislav Tiodorović.

Dr Tiodorović je poručio da trenutna epidemiološka situacija zahteva krajnju ozbiljnost i odgovornost, a da su i dalje  najveći problem “oni koji ignorišu apele lekara i odlaze na žurke, u noćne izlaske, bez poštovanja mera gde se ne nose maske niti se drži fizička distanca”.

Kafići i klubovi su glavna žarišta

On je za “Blic” istakao da Beograd i dalje broji najveći broj zaraženih.

Foto: 24sedam / Milica Vujović

– Glavna žarišta su upravo kafići i klubovi. Misli li iko na zdravstvene radnike, na svoje najmilije, ceh plaćaju stariji, ako mladom čoveku virus ne naudi, može to učiniti nekom starijem – upitao je epidemiolog i objasnio da ovo ne govori zato što želi nekoga da kritikuje.

– Sve razumemo, i potrebu mladih ljudi, ali makar malo razmislite koliko možete naštetiti drugome ako ste virusonoša – objašnjava prof. Tiodorović.

Produžetak zimskog raspusta

On se potom osvrnuo na nove mere, o kojima će se danas u Vladi Srbije raspravljati.

Kada je reč o školama i produženju raspusta, prof. Tiodorović je naveo da se razmišlja o produženju zimskog raspusta i da se još uvek čeka odluka da li će predlozi Kriznog štaba biti prihvaćeni.

– Ono što bi bilo dobro kada su škole u pitanju je da se uvede raspust od 19. decembra do 20. januara – poručio je on i dodao da je “pre izvesnog vremena izneo predlog za pomeranje tog raspusta”.

– Obuhvatili bismo i pravoslavne i katoličke praznike, Novu godinu, tada bi svi bili izloženi manjem riziku od širenja virusa. U velikim gradovima koristi se gradski prevoz, tada je veća komunikacija sa ljudima, pa mislim da je to dobra ideja da se sprovede – zaključio je profesor Tiodorović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike