Digitalizacija obrazovnog sistema prioritet u Srbiji: Ministar Ružič najavio najvažnije planove!

02.01.2022

11:07

0

Obezbeđuje se 11.000 novih mesta za mališane u vrtićima širom Srbije

Digitalizacija obrazovnog sistema prioritet u Srbiji: Ministar Ružič najavio najvažnije planove!
Copyright Branko Ružić/Printscreen/Youtube/Tanjug

Dva glavna zadatka koja će biti u fokusu u 2022. godini jesu dalja digitalizacija obrazovnog sistema i investicije, poručio je resorni ministar Branko Ružić i izrazio uverenje da će zbog bolje epidemijske situacije u prosveti, sve više visokoškolskih ustanova preći na tradicionalni model nastave.

Ružić je rekao da će se nastaviti sa povećanjem kapaciteta u vrtićima, odnosno da će se obezbediti 11.000 novih mesta za mališane širom Srbije.

- Započećemo izgradnju predškolskih ustanova u Vladičinom Hanu, Prokuplju, Smederevu i Šidu. Plan je da završimo započeto u 2021. godini, a to su dva objekta u Kruševcu, kao i objekti u Loznici i Merošini- naveo je Ružić, ističući Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji se realizuje uz podršku Svetske banke.

On je rekao da su do sada u 10 jedinica lokalne samouprave završene adaptacije i opremanje soba u vrtićima i dodao da će se u 2022. godini privesti kraju pripremanje dokumentacije za izgradnju, ističe, kapitalnog projekta u Studentskom gradu u Beogradu.

- Izgradiće se novi toranj sa 1.000 novih mesta za naše akademce- rekao je Ružić i dodao da se očekuje završetak Studentskog doma u Nišu, kao i rekonstrukcija doma na Karaburmi koja bi trebalo da usledi krajem 2022. ili početkom 2023. godine.

Ministar je naglasio da je u velikoj meri olakšan upis dece u predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, kao i na visokoškolske ustanove, putem usluge e-upisa, preko Kancelarije za informacione tehnologije.

On je naveo da će se još više opremati digitalne učionice, te da će nastavnicima biti podeljeno 18.500 računara, a podeljeno je oko 500 štampača osnovnim i srednjim školama širom Srbije.

- Ova podrška nije značajna samo sa aspekta obavljanja redovnih aktivnosti, već i za sticanje digitalnih kompetencija, kako nastavnog kadra, tako i učenika. Stavićemo u funkciju registar udžbenika, implementiraćemo i nove funkcionalnosti u okviru Jedinstvenog informacionog sistema prosvete (JISP)- naveo je Ružić.

On kaže da Ministarstvo vodi šest registara u okviru JISP-a, koji je povezan sa 14 različitih registara, odakle se, dodaje, dobijaju povratne informacije kako da se bolje kreira obrazovna politika.

- Kako bismo uradili fino nijansiranje obrazovnog sistema, tako da on kao takav pruži nova znanja i veštine mladim ljudima koji će im omogućiti da nađu svoje mesto u svetu rada- ukazao je Ružić i dodao da se uveliko radi na projektu izgradnje zajedničke zgrade Geografskog fakulteta i Fakulteta za bezbednost, koja će se graditi na Novom Beogradu, a trebalo bi da primi oko 33.000 studenata.

Opština Ruma
 

Među projektima su i Fakultet primenjenih umetnosti i Fakultet muzičke umetnosti, dodao je Ružić.

- To su prve četiri ustanove koje će prve ući u taj ciklus realizacije, a radi se o 16 visokoškolskih ustanova koje planiramo da izgradimo do 2026. godine- podsetio je ministar.

Na pitanje kako ocenjuje odvijanje nastave u još jednoj godini epidemije, Ružić odgovara da nije izgubljen nijedan školski ni akademski čas i da je displina u sprovođenju mera dala rezultate.

- Mislim da smo dokazali da je uz sve preventivne mere moguće da ne dođe do širenja kovida u obrazovnom sistemu i ističem ulogu Tima za škole u kome sede predstavnici Ministarstva, kao i predstavnici Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" koji u kontinuitetu prate epidemiološku situaciju u svim jedinicama lokalne samouprave i to je dalo rezultat - naglasio je Ružić.

On je rekao da je obrazovni sistem pokazao adaptibilnost, uz, kaže, veliki angažman Vlade i drugih ministarstava.

- Omogućena je sigurnost da uz ciklične i potrebne redukcije sadržaja, ne dovedemo u pitanje proces sticanja znanja, obrazovno-vaspitni rad - ukazao je Ružić i naveo da situacija jeste vanredna, ali da je najvažnije da se što duže pokaže odgovornost.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački
 

Izrazio je zahvalnost roditeljima, učenicima, nastavnom i vannastavnom osoblju na odgovornosti i izrazio očekivanja da će se u školama što duže primenjivati neposredna nastava, kao i da će više visokoškolskih ustanova preći na takav model.

- Onlajn nastava predstavlja veoma značajan alat koji smo implementirali, možda kao jedna od prvih država ne samo u regionu, već i u Evropi i uspeli da se preko noći prilagodimo situaciji- poručio je Ružić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike