Svi se pitaju kakva je veza između D-dimera i koronavirusa: Građani traže da vade krv

25.11.2020

18:14

0

Autor: D. Stamenković

Parametar, koji ukazuje na poremećaj u zgrušavanju krvi, pokazao je još kod inficiranih u Vuhanu da li će im biti teška klinička slika

Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Svi koji sada sumnjaju da su se zarazili koronavirusom, a na društvenim mrežama je to danima važna tema, insistiraju da im se odredi nivo takozvanog D-dimera, parametra u krvi koji ukazuje, narodski rečeno, na postojanje tromboze ili poremećaja zgrušavanja krvi.

Naučnici i lekari doveli su u vezu nivo D-dimera i infekciju opasnim virusom, a na sajtu HemaSphere, asocijacije evropskih hematologa, stoji da upravo taj parametar u krvi pokazuje da li će klinička slika kovida biti laka ili teška.

Kako su oni naveli, D-dimeri, kao proizvodi razgradnje fibrina, široko se koriste u dijagnozi venske tromboze. Pored toga, pokazalo se da oni mogu da ukažu na prognozu različitih bolesti, uključujući karcinom i kardiovaskularnih.

Ne tumačite sami

Istovremeno, a prema istim podacima, postoji mnogo podataka o poremećajima koagulacije kod pacijenata obolelih od kovida. Ali, te podatke moraju da tumače lekari.

Tanjug/Nikola Anđić

Visok D-dimer, pri prijemu pacijenata na lečenje, mogao je da bude pokazatelj smrtnosti inficiranih koronavirusom, što su podaci koji se odnose još na obolele iz Vuhana, odakle je i počeo da se širi opaki virus, pišu evropski hematolozi.

Onima, prema istim podacima, kojima je D-dimer bio povišen imali su mnogo veću smrtnost. Uz to, kako navode na tom evropskom sajtu, D-dimeri mogli su da ukažu na pojavu plućne embolije kod pacijenata obolelih od kovida.

Pa tako, viši nivoi D-dimera bili su povezani sa većom verovatnoćom plućne embolije tri, šest, devet i 12 dana nakon njihovog određivanja u krvi.

Rezultati studija

“24sedam” istražio je dostupne informecije o tom parametru u krvi, a o njemu se navodi da je mali proteinski fragment, koji se nalazi u krvi, nakon rastvaranja tromba ili ugruška, a utvrđeno je da je povišen kod osoba obolelih od kovida-19.

Pixabay

Razlog njegovog rasta je poremećaj koagulacije, koji izaziva prisustvo koronavirusa, ali i oštećenje plućnog tkiva tokom upale.  Kako se navodi, ove podatke otkrila je studija objavljena u julu, koja je uključila i takozvanu meta-analizu 13 drugih studija na istu temu. Istovremeno, studija urađena u septembru ukazala je na povezanost povišenog D-dimera i smrtnosti u bolničkim uslovima kod pacijenata na antikoagulacionoj terapiji.

Pročitajte još:

“Imaćemo više od 60 umrlih u danu”: Oboreni svi crni rekordi, mesta u bolnicama sve manje, ima li dobrih vesti za Srbiju?

Alarmantno! Oboleli od raka zbog koronavirusa otkazuju preglede

Kada je D-dimer povišen?

Kod zdravih ljudi, nivo D-dimera gotovo da ne može da se izmeri, jer tog proteina i nema u krvi, navode stručnjaci na raznim specijalističkim sajtovima.

Sa druge strane, kada je D-dimer povišen, to ne znači da pacijent ima trombozu, već je neophodno uraditi i druge dijagnostičke testove kao što su rendgen pluća, angiografija, dopler krvnih sudova nogu.

Pored trombotičkih stanja ili problema u vezi sa zgrušavanjem krvi, D-dimer je najčešće povišen kod karcinoma i u sepsi. Do porasta D-dimera, takođe, dolazi i tokom normalne trudnoće. Tokom prva tri meseca on raste do dva puta, tokom druga tri meseca do tri puta, a tokom preostala tri meseca i do četiri puta.

 

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti