Stručnjaci upozoravaju: Pušači u većem riziku da dobiju težak oblik koronavirusa

08.01.2021

21:00

0

Autor: Milica Vujović

Uživaoci duvana lošije podnose respiratorne infekcije

Pixabay

Aktivni pušači u većem su riziku da obole od teškog oblika koronavirusa, a veća je verovatnoća i da će ovi pacijenti završiti na bolničkom lečenju, pokazalo je najnovije istraživanje iz Londona.

Foto; Pixabay/ Ralf Kunze

Iako već dugo vlada mit da “korona voli čista pluća” i da su pušači zaštićeniji od teških oblika kovida, nova studija koju su sproveli naučnici sa Kings koledža u Londonu istraživali su povezanosti zavisnosti od nikotina i simptoma koronavirusa. Njihov zaključak je da pušenje zapravo duplira rizik od dobijanja teške kliničke slike usled infekcije kovida-19, kao i da većina pušača zahteva bolničko lečenje.

Prema podacima istraživanja, ustanovljeno je da su aktivni pušači u većem riziku da obole od teškog oblika koronavirusa. Pri tom, za 14 odsto je povećana verovatnoća da će imati simptome poput groznice, upornog kašlja i otežanog disanja.

Pixabay

Pušači su, pokazala je ova studija, imali 29 odsto veću verovatnoću da prijave više od pet simptoma povezanih sa ovim virusom, a 50 odsto veću verovatnoću da prijave više od deset, uključujući gubitak mirisa, preskakanje obroka, dijareju, umor, konfuziju ili bolove u mišićima.

Pored toga, pušači koji su pozitivno testirali na SARS-CoV-2 imali su dvostruko veću verovatnoću da budu hospitalizovani od nepušača, kao i da su kod pušača simptomi dugotrajniji.

Pušači loše podnose infekcije

Ovo je za naš portal potvrdila i pulmolog, prim. dr sci. med Tatjana Radosavljević, koja je objasnila da pušači generalno teže podnose respiratorne infekcije:

– Duvan može da smanji biološku vrednost pluća, pa osobe koje konzumiraju cigarete imaju veži rizik da teže podnose bolesti. Mnogi od njih nisu ni svesni da zapravo već imaju hronične bolesti pluća, a najčešće i zapaljenje u plućnom tkivu, pa kada se na to doda koronavirus, jasno je da će klinička slika biti teža – poručuje ona.

Pročitajte još
Kako je napomenula, iako je šteta na plućima već učinjena, prestanak konzumiranja duvana i nikotina ne može da škodi, pa svima savetuje da se okane ove loše navike.

– Odluka o prestanku pušenja ne može da smeta, ali ona mora biti trajna kako bi se videli rezultati. U suprotnom, biće kao da nismo ni prestajali – navela je naša sagovornica.

Istovremeno, i istraživači su preporučili da se strategija odvikavanja od pušenja uključi kao element za rešavanje kovida19. Kako zaključuju, “smanjenje stope pušenja moglo bi smanjiti opterećenje zdravstvenog sistema koji zahtevaju hospitalizaciju”.

Širenje zabluda

“Korona neće na pušače”
Članak iz aprila prethodne godine navodi rezultate istraživanja iz Pariza koje je imalo za cilj da utvrdi stopu pušača obolelih od kovida. Njihovi rezultati kažu da pušenje ljude čini manje podložnim dobijanju korone.
– Trenutni pušači imaju mnogo manju verovatnoću da razviju simptomatsku ili ozbiljnu infekciju izazvanu SARS-CoV-2 u poređenju sa opštom populacijom.
Oni su objasnili da virus ulazi u naše ćelije spajanjem sa proteinskim receptorima ACE2, koji se nalaze na površini određenih ćelija. Pošto se nikotin vezuje za AC2 receptore, on ujedno i sprečava da se virus veže tako potencijalno smanjujući količinu virusa koji može da uđe u pluća.

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti