Srpski naučnici izmislili sprej kakvog nema na planeti: Zbog njega voće i povrće čak ovoliko dugo ostaju sveži!

13.05.2021

06:12 >> 09:29

0

Autor: R.M.

Izum tima Instituta za multidisciplinarna istraživanja zbog jednostavne upotrebe može da se koristiti i u domaćinstvima

Srpski naučnici izmislili sprej kakvog nema na planeti: Zbog njega voće i povrće čak ovoliko dugo ostaju sveži!
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Sedmočlani naučni tim Instituta za multidisciplinarna istraživanja osmislio je sprej za očuvanje voća i povrća koji se ne nanosi direktno na plodove, a produžava im svežinu od 75 do 100 odsto.

Naučni savetnik tog instituta Zorica Branković jedna je od sedmoro naših naučnika koji su napravili sredstvo za produženje roka trajanja voća i povrća, kakvo do sada nije napravio niko u svetu. Na ovom bezbojnom spreju ekipa naučnika radila je od 2016. godine i tako stvorila jedinstvenu tečnost za kojom će, sigurno, biti ogromna potražnja.

– U pitanju je emulzija na bazi biopolimera. To su supstance dobijene iz prirode i bezbedne za ljudsku upotrebu. Osim biopolimera, tu se nalaze i određene aktivne komponente, koje imaju antimikrobna i antioksidativna svojstva. Te aktivne komponente su, zapravo, esecijalna ulja, a sem njih, mogu da se dodaju i neke soli metala. Ali sve te komponente su bezbedne za ljudsku upotrebu i životnu sredinu, čak su bezbedne i za životinje – objasnila je za “24sedam” profesorka Branković, koja je i rukovodilac Centra izuzetnih vrednosti za zelene tehnologije.

Prska se samo ambalaža

Iako postoje različita sredstva za produženje svežine voća, Brankovićeva objašnjava da je ovo sredstvo jedinstveno po tome što se njim ne prskaju plodovi, nego ambalaža u kojoj se oni nalaze.

– Kolege su smatrale da niko od nas ne voli da jede voće i povrće na koje je neko nešto naprskao. U prirodi ljudi je da žele da pojedu nešto što je potpuno čisto, sveže, i da se ništa ne nalazi na tome. Recimo, na tržištu možete da vidite jabuke koje se sijaju i imaju neki vosak na sebi. On nije opasan po zdravlje, ali naša ideja je bila da se, ako je moguće, naprska ambalaža umesto voća i povrća, što je mnogo prihvatljivije za potrošače – dodaje Brankovićeva.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Najbolje od svega jeste to što je korišćenje ovog sredstva neverovatno jednostavno i nisu potrebni nikakva posebna obuka, oprema ili doziranje.

– Od trenutka kada naprskamo emulziju na ambalažu od bilo kojeg materijala, neophodno je ostaviti je da se osuši najduže pola sata. Potom se više ne vidi taj sloj emulzije i možete da u ambalažu pakujete voće i povrće. Tako ta supstanca sporim otpuštanjem komponenti, u dužem periodu, sprečava razvoj gljivica, plesni i bakterija, koje utiču na kvarenje voća i povrća. Ovo je posebno bitno kada razmišljate o organskom voću, jer nije dozvoljena upotreba nikakve hemije koja može da ga zaštiti – dodaje profesorka Branković.

Naučnici su radili ispitivanje u različitim uslovima. Tesitranje je obavljeno u laboratoriji i kontrolisanim uslovima, ali i u realnim uslovima kod proizvođača.

– Uzimali smo organski proizvedenu malinu da bismo imali što precizniji rezultat. Ona je brana i odmah pakovana, i jedna njena količina je bila bez emulzije, a druga sa njom. Referentne laboratorije su nadgledale razvoj gljivica i bakterija, kao i promene u senzorskim svojstvima, a onda utvrdile da su maline bez emulzije imale rok trajanja četiri dana, a sa emulzijom čak osam dana, odnosno duplo duže. Organski proizvedena zelena salata je bila pet dana sveža bez tečnosti, a sa njom čak osam dana – kaže Brankovićeva.

Ejaugsburg/Pixabay

Uz to, naučnici su obavili istraživanje i direktno kod proizvođača koji nisu imali idealne uslove kao što su oni u laboratoriji i neverovatno je da su dobili identičan rezultat.

– Ne postoji ništa slično u svetu. Pokušali smo da sprovedemo ispitivanje svih mogućih tržišta i nigde nismo našli sličan proizvod, odnosno potpuno ekološki ispravan proizvod, a pogotovo u spreju. Za njegovo nanošenje nije potrebna ni posebna obuka, dovoljno je samo da se poprska i to je to – rekla je Brankovićeva.

Ali sredstvo neće biti namenjeno samo proizvođačima i trgovcima, već i za široku upotrebu.

– Krenete na pijacu i naprskate kutiju za voće. Dok dođete do pijace, kutija se osuši i spremna je za pakovanje. Ali može se koristiti čak i kada je voće već u ambalaži. Recimo, kupite maline u kutiji. Dovoljno je da naprskate poklopac i kada se osuši zatvorite kutiju – objasnila je profesorka.

Esencijalna ulja deluju i u frižideru

Profesorka Branković kaže da tečnost, zapravo, sadrži određena esencijalna ulja za koja je poznato da sprečavaju kvarenje voća i povrća. Ali u prirodnim uslovima, upotrebom čistih esencijalnih ulja, ona bi delovala jedan dan, dok su uz pomoć biopolimera naši naučnici uspeli da produže njihovo dejstvo. Naravno, upotreba čistih esencijalnih ulja ne može biti ni ekonomski isplativa zbog njihove visoke cene.

– Ono što je najveća originalnost cele inovacije jeste upravo jednostavan način nanošenja spreja i to što ga mogu koristiti svi, od proizvođača do radnika supermarketa, i to bez dodatne obuke – objasnila je ona.

Pixabay

Pročitajte još:
Profesorka Branković kaže da je osnovna ideja da se sa proizvodnjom ovog sredstva počne masovno u Srbiji, odakle bi se pokrivalo evropsko tržište. Međutim i strani investitori izrazili su interesovanje za proizvodnju ovog sredstva.

– Nema logike praviti ga ovde pa izvoziti na daleke destinacije, jer su transportni troškovi veliki. Bilo bi logičnije praviti ga na mestima gde će se prodavati. Uradili smo biznis plan i imali smo kontakte sa stranim i našim investitorima. Sada je to pitanje pregovora i toga da li će neko biti spreman da uloži u serijsku proizvodnju. Naša nada je da ćemo već tokom leta izaći na tržište, kada je sredstvo najpotrebnije ljudima u Srbiji, jer dolazi sezona bobičastog i drugog veoma osetljivog voća – naglasila je profesorka Branković.

Posle voća i povrća, sledi emulzija meso

Profesorka Zorica Branković kaže da emulzija ima sve potrebne sertifikate, ali da naučni tim neće stati sa daljim istraživanjima.

– Sledeći korak je emulzija za meso i mesne prerađevine, na tome se radi i to će verovatno biti gotovo u narednih pola godine do godinu dana – najavila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike