Mladi hemičar poručio vršnjacima: Odlazak u školu ne treba shvatiti kao obavezu, već kao rad na sebi

09.05.2021

10:14

0

Mihailo Mirković je student Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu i dobitnik prestižne nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Dobitnik prestižne nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu i student Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu Mihailo Mirković poručio je svojim vršnjacima da odlazak u školu i učenje ne treba posmatrati kao obavezu, već kao spoj rada na sebi i oblasti koju ćeš najviše zavoleti i izučavati sa uživanjem.

Mladi naučnik, koji je na takmičenju u četiri kategorije predstavio izum iz hemije, rekao za Tanjug da se uvek trudio da mu školovanje bude prioritet, uz poruku mladima da pronađu sebe u onome o čemu uče.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Povodom obeležavanja 100. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu, početkom godine održan je konkurs za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, a Mihailo je predstavljao Prvu beogradsku gimnaziju, čiji je učenik bio do pre godinu dana.

Smanjenje zagađenja hemijskim otpadom

Njegov pronalazak pripada oblasti zelene hemije, to jest doprinosi znatnom smanjenju zagađenja hemijskim otpadom.

U laboratorijskim ispitivanjima Mihailo je utvrdio da njegov pronalazak u odnosu na standardne rastvarače stvara 3,5 puta manju količinu hemijskog otpada, što je velika razlika imajući u vidu potencijalnu primenu pronalaska u hemijskoj industriji.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Kaže da je hemiju zavoleo još od osnovne škole, a da je kasnije samo nadograđivao znanje u toj oblasti.

– To mi je bio najinteresantniji predmet tada. Učestvovao sam na takmičenjima iz hemije, bio sam osvajač nagrada na republičkim takmičenjima, a u trećem razredu gimnazije predstavljao sam Srbiju na Svetskoj hemijskoj olimpijadi u Parizu i tada sam osvojio bronzanu medalju –  kaže Mihailo i dodaje da je u gimnaziji je uvećao znanje iz hemije, koje mu je omogućilo da se dobro spremi za fakultet i posveti dodatnim aktivnostima u koje spada naučni rad koji je predstavio na spomenutom takmičenju.

Mihailo navodi da država za uspešne srednjoškolce i studente izdvaja stipendije i nagrade za učešća i postignuća na takmičenjima, što je, smatra, pozitivno i motivišuće.

– Neophodno je učestvovati na tim takmičenjima kako bi se to znanje iskoristilo i došlo do izražaja. Tada se ističu učenici po interesovanju – naveo je on.

Pročitajte još
Mihailo smatra da je tokom učenja važno pronaći sebe, što se, napominje, svakome događa u različito vreme.

– Nekima ljubav prema nekoj oblasti dođe kasnije, ali je važno da se izabere nešto što osobu zanima, što ima neku perspektivu za nju i što radi sa uživanjem – smatra ovaj mladi naučnik.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti