Zadrugari, javite se: Konkurs za dodelu novca otvoren do 24. maja

21.04.2021

11:21

0

Autor: G.M.Š.

U toku je konkurs Ministarstva za brigu o selu za realizaciju Programa podrške razvoju zadrugarstva

Pixabay

U Srbiji je u toku konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga. Novoformirane zadruge mogu dobiti sedam i po miliona dinara, a stare dvostruko više.

Na konkurs mogu da se jave zemljoradničke i poljoprivredne zadruge,  zadruge koje se bave seoskim turizmom, zatim proizvodnjom predmeta ili delatnost obavljanja starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti, kao i socijalne zadruge čiji su osnivači pripadnici ugroženih društvenih grupa (osobe sa invaliditetom, samohrane majke, teže zapošljiva lica, pripadnici romske nacionalne manjine i druge društveno ugrožene grupe), sa registrovanom delatnošću iz oblasti zemljoradnje, poljoprivrede, proizvodnje predmeta, obavljanje starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti.

Cilj Programa je sistemsko unapređenje poslovanja zadruga iz oblasti zemljoradnje, poljoprivrede, seoskog turizma i zanatstva, povećanje broja zadruga, razvoj zadružnog sistema i povećanje konkurentnosti na tržištu, kao i stvaranje mogućnosti da zadruga svojim poslovanjem doprinese održivom razvoju lokalne zajednice.

Koliko se i za šta dobija

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava predviđen za novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge iznosi 7.500.000,00 dinara, dok za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge iznosi 15.000.000,00 dinara.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava predviđen za turističke, zanatske i socijalne zadruge iznosi 7.500.000,00 dinara. Dodeljeni iznos bespovratnih sredstava uključuje i porez na dodatu vrednost.


Da se ne zaborave: Novac se dodeljuje i za stare zanate, Foto:24sedam /Goran Sivački

Pare se dobijaju za nabavku živih životinja, opreme i mehanizacije za potrebe unapređenja kvaliteta i kapaciteta farmi za proizvodnju mleka i tov stoke; zatim nabavku opreme za preradu mleka i mesa, kao i opremu i mehanizaciju za skladištenje, sortiranje, pakovanje i preradu voća i povrća.

Pročitajte još:

Nadalje, dobijenim novcem se može kupiti i oprema i mehanizacije za potrebe proizvodnje u voćarstvu, vinogradarstvu, povrtarstvu i ratarstvu, kao i podizanje matičnih zasada, uključujući sisteme i opremu za navodnjavanje, zatim oprema i mehanizacija za proizvodnju i preradu ukrasnog, aromatičnog, začinskog i lekovitog bilja, kao i za za skladištenje i preradu žitarica, pčelarstvo i privredni ribolov, uzgoj i preradu ribe.

Sredstvima se mogu izgraditi i objekti – novi smeštajni kapaciteti ili kupiti montažni objekti, nabaviti oprema za zabavni park za decu (ljuljaške, klackalice, penjalice, kućice za decu i ostalo), kao i platiti pripremni građevinski radovi koji su u vezi sa postavljanjem montažnih objekata. Isti objekti se mogu opremiti (nameštaj, sanitarije, kuhinje…).

I na kraju, novac je predvišen i za nabavku opreme, mašina i alata za izradu zanatskih proizvoda, proizvoda starih i umetničkih zanata kao i proizvoda domaće radinosti.

Konkurs traje do 24. maja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti