Srbija na dugme: Roboti će nam praviti borovnice

22.04.2021

14:59

0

Novosadski „Institut BioSens“ i kompanija „Zeleni hit“ realizuju projekat "FlexiGroBots" automatizacije biljne proizvodnje

Pixabay/Bet Tomas

“FlexiGroBots” platforma koji u Srbiji razvija „Biosens“ je fleksibilan multirobotski sistem koja će prvo biti testiran u oblastima vinskog grožđa, uljane repice i borovnice, saopštio je Institut.

– Proizvodnja borovnica u Srbiji postaje pravi hit, a naša zemlja ima tu sreću da se nalazi na krajnjem jugu umerenog klimatskog pojasa u kom uspeva slađi, severni tip borovnice – kazao je Oskar Marko sa Instituta BioSens, prenela je Ekapija.

Ovo voće kod nas sazreva ranije nego u drugim delovima Evrope, što daje poljoprivrednicima priliku da ostvare veću zaradu.

– Ipak, za dobar prinos je potrebno mnogo truda i teškog ljudskog rada na terenu, kao i značajna pomoć stručnjaka sa ekspertskim znanjem i veštinama – dodao je on.

Oskar ističe da Institut BioSens uz podršku naučnih fondova EU razvija sistem za digitalno vođenje proizvodnje borovnice.

– Sateliti i dronovi opremljeni hiperspektralnim kamerama snimaju useve, a zatim roboti opremljeni najnovijim tehnologijama razvijenim na Institutu prskaju biljke, uzorkuju zemljište i eliminišu korov. Na ovaj način se smanjuju trošovi proizvodnje, povećavaju prinosi i dobijaju zdraviji proizvodi, a domaća industrija dobija jedan veliki tehnološki zamajac – ukazuje Oskar.

Pročitajte još:

Platforma će obuhvatiti bespilotne letelice i robote na zemlji, integrisaće već postojeće tehnološke platforme i komponente koje će omogućiti multifunkcionalnost i produktivnost robota, prikupljanje, integraciju i deljenje podataka, kao i njihovu bezbednost, piše u saopštenju.

Na projektu “FlexiGroBots” sarađuje i 14 patrnera iz Evrope, a trajaće 36 meseci i finansiran je iz programa EU za istraživanje i inovacije, „Horizont 2020“.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti