Ministar Momirović: "Jadar" mora da prođe još 17 provera

05.12.2021

08:44

0

Ležište Jadar u zapadnoj Srbiji, u blizini Loznice, otkriveno je 2004. godine i vodeći je grinfild projekat koji pripada sektoru Rio Tinto Minerali

Ministar Momirović: "Jadar" mora da prođe još 17 provera
telekom zeleznica srbija voz sporazum 0611 2021 foto kaca (23 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je da projekat "Jadar" mora da prođe još 17 provera pre nego što se završi studija o proceni uticaja na životnu sredinu.


- Ovo je ozbiljno pitanje za našu zemlju i bilo bi neozbiljno da zauzmem bilo kakav stav pre nego što se završi studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Vlada neće uraditi ništa bez završetka te studije, a osim toga, još 17 institucija treba da se izjasni o tom projektu. I onda će građani pred sobom imati sve relevantne podatke. Odluke nećemo donosi bez grajdana, kojima ćemo pokazati sve benefite i rizike", rekao je Momirović za današnje izdanje "Večernjih novosti".

Ležište Jadar u zapadnoj Srbiji, u blizini Loznice, otkriveno je 2004. godine i vodeći je grinfild projekat koji pripada sektoru Rio Tinto Minerali.

Na pitanje koji je trenutno najvažniji građevinski projekat u zemlji, Momirović je rekao da ih ima mnogo.

- Investiramo u 10 autoputeva, u više od 1.200 kilometara brzih saobraćajnica. Gradimo najbržu prugu u jugoistočnoj Evropi, između Beogradaa i Novog Sada. Auto-put ''Miloš Veliki'' biće najmoderniji u ovom delu Evrope. Tu su i ''Moravski koridor'' i ''Fruškogorski koridor'' na kojem ćemo probiti tunel Iriški venac, najduži u Srbiji. Gradimo veliki broj obilaznica, oko Čačka, Užica, GOrnjeg Milanovca, Požege, Svilajnca - dodao je Momirović.

On je, takođe, rekao da to nisu samo veliki saobraćajni projekti koji će doprineti razvoju ovih gradova, nego su i veliki ekološki projekti jer, prema njegovim rečima, bitno utiču na aerozagađenje u ovim mestima.

- Da ne govorim o vodnoj privredi u koju ćemo uložiti više od 500 miliona evra, o investicijama u aerodrome. Zahvaljujući koncesionaru ''Nikola Tesla'' u Beogradu, postaće regionalni centar jugoistočne Evrope, rekonstruisaćemo aerodrom i u Nišu, dodatno osnažiti aeodrom ''Morava''. Obim investicija koje je pokrenuo predsednik Vučić i koje dalje sprovodimo nezabeležen je u istoriji ove zemlje - naveo je Momirović.

Ministar je rekao da je cilj da 80 odsto lokalnih samouprava u narednih pet godina dobije sređenu kanalizacionu infrastrukturu i prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

- Uložićemo četiri milijarde evra i izgradićemo oko 6.000 kanalizacione i kolektorske mreže i više stotina postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Da budem iskren i ličan, džaba nam auto-putevi i brze pruge i sve druge investicije, ako zemlju ne ostavimo čistom za našu decu - dodao je Momirović.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike