Mihajlović: Magična reč za Ministarstvo energetike biće dekarbonizacija

19.11.2020

16:05

0

Ministarka najavila da će biti potrebno doneti Zakon o obnovljivim izvorima energije, ali i promenu još nekoliko zakona

Mihajlović: Magična reč za Ministarstvo energetike biće dekarbonizacija
Copyright Zorana Mihajlović, Vlada Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će to ministarstvo promeniti nekoliko zakona kako bi sektor rudarstva i energetike bio digitalizovan i kako bi mogao da se razvija u skladu sa ekološkim standardima.

Na predstavljanju “Bele knjige 2020”, Mihajlović je navela da će biti potrebno doneti Zakon o obnovljivim izvorima energije, a promeniće se Zakon o energetici, Zakon o energetskoj efikasnosti i Zakon o rudarstvu.

Mihajlović je rekla da će “magična reč” za ministarstvo, na čime je sada čelu, biti dekarbonizacija, i da će se više razmišljati o obnovljivim izvorima energije.

Ističe da će akcenat biti i na rudarstvu, koje sada ima udela u BDP-u naše zemlje samo 1,9 odsto, a Mihajlović je uverena da taj sektor može mnogo više da doprinese našoj privredi. Takođe, navodi, biće bitno završiti započete investicije, mnogo brže realizovati nove investicije, revitalizovati hidroelektrane, elektrane, postaviti vetroparkove…

Pročitajte još: DRI: Svaki deseti dinar u javnim nabavkama nepravilno potrošen

Dodaje da će, između ostalog, biti potrebno završiti reforme u javnim preduzećima, navodeći da se to odnosi i na “Srbijagas”, ali i pokrenuti projekat “Jadar” koji će, kaže, omogućiti s jedne strane bum u zelenoj ekonomiji, a s druge strane rast BDP-a Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike