Biznis top: EPS prvi na listi, uvećao dobit 3,5 puta u 2020. godini, drugo mesto za "Tigar Tajers"

22.11.2021

14:55

0

Autor: 24sedam

Među pet najprofitabilnijih preduzeća i prvih pet koja su imala najveće prihode, pored EPS-a, nalazi se i Telekom Srbija

Biznis top: EPS prvi na listi, uvećao dobit 3,5 puta u 2020. godini, drugo mesto za "Tigar Tajers"
Pixabay

Elektroprivreda Srbije (EPS) je najuspešnija kompanija u 2020. u Srbiji, i po dobiti i prema ostvarenim poslovnim prihodima. Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u 2019. bila vodeća po dobiti, prošle godine je dospela na šesto mesto najvećih gubitaša, pokazala je rang lista godišnje edicije “Biznis top 2020/21” u izdanju ekonomskog mesečnika “Biznis i finansije”.

Među pet najprofitabilnijih preduzeća, kako se navodi, i prvih pet koja su imala najveće prihode prethodne godine, nalaze se dve kompanije u domaćem vlasništvu, EPS i Telekom Srbija.

- Mada je domaća privreda i u pandemijskoj 2020. poslovala pozitivno, čak 19 preduzeća koja su godinu dana ranije bila među 100 najprofitabilnijih, prošlu godinu su završila u gubicima. Stoga se i rang lista prvih pet po dobiti bitno razlikuje u poređenju sa pretkriznom 2019. godinom, dok je među petorkom sa najvećim poslovnim prihodima bilo manje iznenađenja - ističe se u ediciji “Biznis top”.

Ko su najprofitabilniji

Lista pet najprofitabilnijih kompanija u 2020. znatno se razlikuje od one iz 2019. godine. Kako se navodi u ediciji, među najprofitabilnijima su prošle godine ostale samo dve kompanije, "Tigar Tajers" i "Telenor". Sa liste je ispao i NIS koji je u 2019. bio vodeći po dobiti, dok je na prvu poziciju dospela Elektroprivreda Srbije (EPS), koja je godinu dana ranije bila tek na 13. mestu prema ostvarenoj neto dobiti.

- EPS je, međutim, zahvaljujući boljim rezultatima u svim segmentima poslovanja, posebno u primarnoj delatnosti, prošle godine uvećao dobit 3,5 puta, na 12,9 milijardi dinara, što čini 1,8 odsto ukupne neto dobiti celokupne privrede. Najveći proizvođač struje u Srbiji je u 2020. bio vodeći i prema ostvarenim poslovnim prihodima, po vrednosti imovine i kapitala, ali je kumulirao i najveći ukupan gubitak od 192,7 milijardi dinara ili pet odsto ukupnog gubitka na nivou cele privrede – ističe se u ediciji.

Na drugom mestu je "Tigar Tajers", koji je napredovao na listi najprofitabilnijih sa četvrte pozicije u 2019. godini. Proizvođač guma iz Pirota je, uprkos prošlogodišnjim obustavama proizvodnje zbog antiepidemijskih mera, uvećao godišnju dobit za 2,1 odsto, na 9,2 milijardi dinara. "Telenor" je, kao i 2019. godine, u 2020. bio na trećem mestu najprofitabilnijih, i pored toga što mu je godišnja dobit od 8,4 milijardi dinara bila manja za petinu.

Prošle godine je na četvrto mesto dospela kompanija "Ziđin kuper", koja je u 2019. imala najveći pad dobitka i bila je tek na 18. poziciji među najprofitabilnijima. Kineska kompanija je u 2020. uvećala dobit za 2,6 puta, na 8,4 milijardi dinara zahvaljujući rastu rudarske proizvodnje, što je uticalo i na uvećanje poslovnih prihoda. Petoplasirana po ostvarenoj dobiti u 2020. godini je "Koka-kola HBC Srbija", koja je na listi najprofitabilnijih  u 2019. bila na 14. mestu. Kompanija je prošle godine uvećala dobit za 55,6 odsto, na 5,7 milijardi dinara. Ovakav rast je ostvaren pre svega zahvaljujući većem dobitku iz finansiranja, dok su prihodi od prodaje pića bili manji za petinu u poređenju sa 2019. godinom.

Rezultati na osnovu prihoda

- Na listi prvih pet kompanija koje su prethodne godine ostvarile najveće poslovne prihode bilo je manje iznenađenja, budući da su prvoplasirana četiri preduzeća bila na tim pozicijama i 2019. Prvi na listi u 2020. je kao i godinu ranije EPS koji je ostvario poslovne prihode u visini od 282,7 milijardi dinara, odnosno 2,4 odsto ukupnih poslovnih prihoda na nivou cele privrede – navodi se u ediciji.

Sve više privrednika osniva “rezervne” firme

Istraživanja među privrednicima pokazuju da veliki broj strahuje za likvidnost, u situaciji kada se zbog poskupljenja energenata i sirovina uvećavaju troškovi poslovanja, a kada je mnogima teško da značajnije podignu cene svojih proizvoda u strahu da će izgubiti kupce na domaćem tržištu.

- Zbog toga, kao i zebnji od kašnjenja u naplati svojih potraživanja, primetno je da sve više privrednika osniva "rezervne“ firme za "zlu ne trebalo“, ako dospeju u blokadu. Najveći problem je, ipak, sve veća oskudica odgovarajućih radnika, ali uprkos tome, skoro dve trećine firmi u Srbiji ne želi da zaposli kvalifikovane migrante iz drugih zemalja - navodi se u ediciji “Biznis top”.

Drugi je NIS, koji je uspeo da zadrži ovu poziciju iako su mu prihodi pali za 30,8 odsto, na 169,8 milijardi dinara zbog naftne krize koju je izazvala pandemija. Suprotno 2019. godini, kada je NIS bio vodeći po dobiti i značajno ispred ostalih kompanija prema ostvarenom dobitku, prošlu godinu je završio sa neto gubitkom od 5,9 milijardi dinara i dospeo na šesto mesto najvećih gubitaša.

Maloprodajni lanac "Delez Srbija" je i u 2020. bio na trećem mestu, sa poslovnim prihodima od 111,5 milijardi dinara koji su uvećani za 6,3 odsto, ali je zbog rasta rashoda kompanija imala za četvrtinu manju dobit nego godinu ranije. Na četvrtom mestu je, kao i 2019. bio "Tigar Tajers", i pored toga što su poslovni prihodi kompanije pali za 8,6 odsto, na 94,5 milijardi dinara.

Na petom mestu je došlo do promene u odnosu na 2019. Umesto "Srbijagasa", u 2020. je na ovu poziciju dospeo "Telekom Srbija", sa poslovnim prihodima od 88,2 milijardi dinara. "Telekom" je uvećao poslovne prihode za 2,2 odsto, najviše zbog rasta prihoda od maloprodaje internet i multimedijalnih usluga, a sa ostvarenom dobiti od 5,5 milijardi dinara bio je na šestom mestu najprofitabilnijih u 2020. godini.

Najvažnije grane se oporavljaju

- Sektorske analize pokazuju da je većina najvažnijih privrednih grana počela da se oporavlja u ovoj godini. Značajnija odstupanja od ovakvog trenda uočljiva su u farmaceutskoj industriji, koja za razliku od 2020. kada je bila među najvećim dobitnicima pandemije, ove godine beleži pad u proizvodnji lekova, izvozu i u broju zaposlenih.

Pixabay
Pad u prehrambenoj industriji zbog suše...

Poljoprivreda i prehrambena industrija i dalje ostvaruju suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, ali nasuprot rekordnoj prošloj godini, poljoprivredna proizvodnja će biti manja ove godine zbog posledica suše – ističe se u ediciji.

Takođe, izraženi godišnji pad u proizvodnji ima i prehrambena industrija, što, kako se navodi, posebno zabrinjava ako se ima u vidu da je to trend koji se beleži već nekoliko godina, i pre nego što je tržište poremetila pandemija. Najveća neizvesnost i dalje vlada među zaposlenima u turizmu i hotelijerstvu, iako su ovogodišnji pokazatelji ipak donekle bolji nego prethodne godine.

Godišnja edicija magazina “Biznis i finansije” objavljuje rang liste 150 najvećih preduzeća u Srbiji u 2020. godini, prema ostvarenoj dobiti i po poslovnom prihodu, kao i rang liste po okruzima prema ostvarenoj dobiti i poslovnim prihodima, a na osnovu podataka Agencije za privredne registre. U ediciji “Biznis top 2020/21” objavljene su i najaktuelnije analize o poslovanju 16 vodećih sektora u Srbiji, mereno njihovim učešćem u bruto domaćem proizvodu Srbije i na osnovu uticaja koji imaju na ukupne rezultate domaće privrede.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi