Zdravstveno osiguranje podnosioca zahteva za penziju

12.11.2021

12:04

0

Šta se radi u slučaju kada je neko podneo zahtev za ostvarivanje prava na penziju, a nalazi se van radnog odnosa, tj. osiguranja

Zdravstveno osiguranje podnosioca zahteva za penziju
Copyright 24sedam/Ilustracija/Pixabay

Penzioneri su često u situaciji da pitaju kako da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu u periodu kada podnesu zahtev za penziju, a pre toga raskinu radni odnos, pa dok ne ostvare pravo i ne pređu na trajno osiguranje preko Fonda PIO.

Osoba koja je podnela zahtev za ostvarivanje prava na penziju, a nalazi se van radnog odnosa, tj. osiguranja, ima pravo na zdravstveno osiguranje za sve vreme trajanja postupka utvrđivanja prava, odnosno do donošenja rešenja za penziju, ističu u Fondu PIO.

Kako objašnjavaju, prijavu na zdravstveno osiguranje Fondu za zdravstveno osiguranje podnosi Fond PIO, na osnovu potvrde da je podnet zahtev za penziju.

- Stranka dobija u Fondu PIO potvrdu o izvršenoj prijavi na zdravstveno osiguranje i sa njom se obraća nadležnoj filijali Fonda za zdravstveno osiguranje, na osnovu koje dobija zdravstvenu legitimaciju. Na osnovu date potvrde mogu se osigurati i članovi porodice - naglašavaju u Fondu.

Ova prijava na zdravstveno osiguranje važi dva meseca. Ukoliko po isteku dva meseca podnosilac zahteva za ostvarivanje prava na penziju ne dobije rešenje, kako dodaju, može ponovo da se obrati nadležnoj filijali Fonda radi ponovnog dobijanja potvrde, odnosno produžavanja prijave na zdravstveno osiguranje.

Pomenuta potvrda na osnovu koje se obavlja prijava na zdravstveno osiguranje preuzima se lično u filijali. Ako podnosilac zahteva nije u mogućnosti da dođe u Fond PIO trebalo bi da zna da Fond dostavlja potvrdu i na kućnu adresu, ukoliko se obrati pisanim putem nadležnoj filijali Fonda PIO i uz zahtev priloži kopiju lične karte.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike