Veći uticaj na žensko preduzetništvo: Čak 87 odsto vlasnica firmi pogođeno krizom zbog pandemije

23.11.2020

12:37 >> 12:55

0

Izražen je digitalni jaz među polovima u sve virtualnijem svetu i sve su veći pritisci odgovornosti za brigu o deci

Veći uticaj na žensko preduzetništvo: Čak 87 odsto vlasnica firmi pogođeno krizom zbog pandemije
Copyright Pixabay/Free-Photos

Pandemija kovida 19 je nesrazmerno jače uticala na žene preduzetnice širom sveta, pri čemu čak 87 odsto vlasnica firmi kaže da su pogođene negativnim uticajima, pokazuju rezultati istraživanja kompanije “Masterkard”.

Velika zastupljenost u sektorima koji su najteže pogođeni ekonomskom krizom, izražen digitalni jaz među polovima u sve virtuelnijem svetu i sve veći pritisci odgovornosti za brigu o deci, samo su neki od faktora koji su žene učinili posebno ranjivima, navodi se u saopštenju “Masterkarda”.

Indeks ženskog preduzetništva – MIWE 2020, koji izračunava “Masterkard”, oslanja se na javno dostupne podatke vodećih međunarodnih organizacija, poput OECD-a i Međunarodne organizacije rada, i formira globalnu rang-listu o napretku žena u poslovanju u uslovima pre pandemije u 58 ekonomija, što predstavlja gotovo 80 odsto ženske radne snage.

Briga o porodici i dalje je na ženama; Profimedia

Prvi put u istoriji MIWE istraživanja, Izrael je na vrhu lestvice najboljih zemalja na svetu za žene preduzetnice, napredujući sa četvrtog mesta u 2019.

Pročitajte još: Uskoro će početi privatizacija šest velikih državnih preduzeća

Sa ambicijom da se udvostruči broj preduzetnica u roku od dve godine, uspeh Izraela vođen je fokusiranom institucionalnom podrškom malim i srednjim preduzećima koja se “katapultirala” sa 42. mesta u 2019. godini na prvo mesto u 2020.

Slično tome, Švajcarska je napredovala generalno sa 11. mesta u 2019. na treće mesto u 2020, što je podstaknuto snažnim poboljšanjem podrške vlade MSP sektoru (porast od 37 procenata u odnosu na 2019) i rezultirajućim rastom kulturnih percepcija o preduzetništvu (rast od 45 odsto u odnosu na 2019).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike