Nedimović: Svinjske repove, uši i papke izvozićemo u Vijetnam, to je delikates roba

03.10.2021

08:52

0

Autor: M. P.

"Hoćemo da prodamo sve što imamo, a ne da dođemo u situaciju da prodajemo samo meso, a ostalo pobacamo", ističe ministar poljoprivrede

Nedimović: Svinjske repove, uši i papke izvozićemo u Vijetnam, to je delikates roba
Copyright Branislav Nedimović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u gostovanju na RTS-u najavio je da su u toku dogovori o izvozu svinjskog mesa u Vijetnam, odnosno onoga što kod nas najčešće ostaje i baca se, a za državljane te zemlje predstavlja specijalitet - repovi, uši i papci.

Podsećamo, krajem septembra u Briselu je dogovoreno da bi nakon 30 godina pileće meso od Nove godine moglo da se nađe na tržištu Evropske unije, dok svinjsko meso čeka poslednju kontrolu u februaru.

Nedimović ističe da je svako novo tržište prilika za razvoj te smatra da je šansa Srbije i u svežem mesu i u mesnim prerađevinama.

- Ima i jedna stvar koju ljudi često ne razumeju. Nije svinjsko meso samo but, nije samo krmenadla. Imate i drugih delova koji ne mogu da se prodaju na nekim tržištima, ali u Evropskoj uniji ih traže - objašnjava Nedimović.

Kaže da sa premijerkom Anom Brnabić pokušava da se dogovori o izvozu u Vijetnam svega što inače ostaje i baca se – repova, ušiju, papaka...

-To je u Vijetnamu delikates roba. Hoćemo da prodamo sve što imamo, a ne da dođemo u situaciju da prodajemo samo meso, a ostalo pobacamo. Automatski su i troškovi veći i ne može da bude veća cena na tržištu - ističe Nedimović.

Nakon razgovora sa čelnicima Svetske banke, Nedimović najavljuje da sledi poziv Svetske banke i Vlade Srbije po sistemu 50-40-10 za stočare – za nabavku farmi, opreme neophodne za stočarstvo i traktora koji su u funkciji stočarstva.

- S druge strane, pregovaramo i o IPARD-u III. To je nova linija koja će ići od 2022. do 2027. godine. Biće znatno veći nego što je bio IPARD II. Učešće Evropske unije će biti 288 miliona evra - navodi Nedimović.

Ističe da će biti uveden i e-Agrar, odnosno mogućnost da se elektronskim putem podnose zahtevi za subvencije.

Nedavno je "Nomad fuds" postao vlasnik "Frikoma", a Nedimović napominje da je ta britanska kompanija najveći prerađivač smrznute hrane u Evropi.

- Oni drže 14 odsto evropskog tržišta u lancima koje imaju. Zamislite koja je to prilika za srpsku smrznutu hranu - naglašava Nedimović.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike