Toplane u Srbiji počinju probe, nabavljeni skoro svi neophodni energenti

01.10.2021

12:05

0

U Srbiji ima 60 toplana, a da li će probe biti tople ili hladne zavisi od daljinskih sistema, ali i od vremenskih prilika, navode u Udruženju toplana Srbije

Toplane u Srbiji počinju probe, nabavljeni skoro svi neophodni energenti
Copyright Jedini način uštede: Manja temperatura, manji i računi, Foto: Pixabay/USA-Reiseblogger

Toplane u Srbiji danas počinju probe, ali građani ne treba da zovu zbog hladnih radijatora, jer će ovih dana najčešće biti funkcionalne hladne probe, izjavio je direktor Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović.

On je rekao da građani treba da zovu samo ako uoče curenje, da bi se ti nedostaci otklonili.

Kako je naveo Stojanović za RTS, u Srbiji ima 60 toplana, a da li će probe biti tople ili hladne, zavisi od daljinskih sistema, ali i od vremenskih prilika. Ovih dana, dodaje, u toplanama će najčešće biti funkcionalne hladne probe.

Stojanović je istakao da su nabavljeni skoro svi neophodni energenti, da će ono što nedostaje biti nabavljeno do samog početka sezone i da neće uticati na sam tok grejne sezone.

- U ovom trenutku ugovoreno je gotovo 95 procenata prirodnog gasa, 45 procenata komprimovanog prirodnog gasa, 55 procenata mazuta, skoro 90 odsto uglja, 45 procenata drvnih sortimenata, 65 odsto energije koja se kupuje od drugih pravnih lica - naveo je Stojanović.

On je istakao da su u ovom trenutku oko 18 milijardi dinara dugovi stambenog prostora za isporučenu toplotnu energiju, a da 10 milijardi duguju poslovni prostori. Ohrabruje, rekao je Stojanović, da su obaveze izmirili sistemi koji su poslovično godinama dugovali za isporučenu toplotnu energiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike