Globalna kriza stigla i Srbiju: Rast u industriji samo 0,1 odsto

30.09.2021 | 11:36

Industrijska proizvodnja u Srbiji u avgustu veća je simboličnih 0,1 odsto nego što je bila pre godinu dana. Dobar rast spoljne trgovine se održao

Copyright Pixabay

Globalna kriza proizvodnje zbog sporijeg oporavka usled pojačane pandemije koronavirusa, prekinutih lanaca snabdevanja delovima i skupljih sirovina stigla je i srpsku industriju, sada je već izvesno.

Prema novim podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u avgustu ove godine veća je tek za 0,1 odsto nego u istom mesecu prošle godine.

U odnosu na prosek 2020. godine manja je za 0,4 odsto, a u periodu januar - avgust, u poređenju sa istim periodom 2020. godine, industrijska proizvodnja veća je za 6,9 odsto. Međutim, treba imati na umu da taj period obuhvata i april i maj prošle godine, kada je proizvodnja praktično stajala zbog vanrednog stanja.

U avgustu ove godine je, u odnosu na isti mesec 2020. godine, u sektoru rudarstva zabeležen rast od 2,3 odsto, u prerađivačkoj industriji rast je bio 1,3 odsto, dok je u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija pad bio 6,2 odsto.

Tako nakon međugodišnjeg porast proizvodnje prerađivačke industrije u aprilu od 41 odsto (zbog niske baze parila 2020 kada je bio zastoj proizvodnje), a zatim mnogo manjeg majskog od 9,7 odsto, pa junskog od 6,2 i julskog od 1,3 odsto, sada taj poslednji rezulat imamo i u avgustu.

Razlog bi mogao, da ne kažemo morao, biti taj da je usporila tražnja za srpskim proizvodima kod partnera iz EU, odnosno da su smanjene narudžbine. Zbog toga imamo čak i zatvaranje pojedinih fabrika stranih vlasnika po Srbiji.

Porasla i domaća maloprodaja

Promet robe u trgovini na malo porastao je u avgustu za 14,3 odsto u tekućim cenama, a u stalnim cenama za 7,7 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine.

Ukoliko se uporede prvih osam meseci 2021. sa istim periodom prošle godine, promet robe u maloprodaji je u tekućim cenama bio veći za 14,8 odsto, a u stalnim cenama za 11,3 procenata.

Nadu u oporavak u doglednom periodu održava jedino spoljna trgovina, u kojoj izvoz i dalje dobro drži korak u odnosu na prošlu godinu.

Posmatrano po namenskim grupama rast je zabeležene u proizvodnji kapitalnih proizvoda (3,8 odsto), energije (1,8 odsto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (1,3 odsto), a pad je bio u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, osim energije ( 1,4 odsto) i trajnih proizvoda za široku potrošnju (18,3 odsto).

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u avgustu je zabeležila rast od 0,3 posto u odnosu na prethodni mesec, dok je u prerađivačkoj industriji ostvaren rast od 0,9 procenata.

Izvoz Srbije skočio više od uvoza

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od januara do kraja avgusta 2021. porasla je za 28,5 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Obim razmene je 31,6 milijardi evra.
Izvoz je zabeležio rast od 28,5 posto, a uvoz za 23,7 odsto. Izvezeno je robe u vrednost 13,66 milijardi evra, a uvezeno za 17,91 milijardu, objavio je Republički zavod za statistiku.
Spoljnotrgovinski deficit iznosi 4,24 milijarde evra, što je povećanje od 10,5 posto u odnosu na uporedni period prethodne godine.
Pokrivenost uvoza izvozom je 76,3 procenta i veća je nego u istom lanjskom periodu kada je iznosila 73,5 posto.
Samo u avgustu 2021. godine, izvoz robe iz Srbije je skočio za 31,9 odsto u odnosu na isti mesec lani, na 1,72 milijarde evra, dok je uvoz porastao za 33,1 procenat na 2,34 milijarde.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: G.M.Š./Tanjug