Dozvoljeno ugovaranje naplate premije osiguranja kod NKOSK

17.09.2021

16:14

0

Autor: N. A.

Najviši sud u zemlji je naveo da banka nije dužna da korisnika kredita upozna sa strukturom i načinom obračuna premije osiguranja kredita

Dozvoljeno ugovaranje naplate premije osiguranja kod NKOSK
Copyright Profimedia

Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo je stav da je dozvoljena odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

To važi pod uslovom da je tu obavezu banka jasno predočila korisniku kredita u predugovornoj fazi, iskazivanjem ove vrste troškova kredita i njegovog procentualnog i nominalnog iznosa u ponudi, navodi se u stavu VKS u koji je Tanjug imao uvid.

Pročitajte još:

Najviši sud u zemlji je naveo da banka nije dužna da korisnika kredita upozna sa strukturom i načinom obračuna premije osiguranja kredita.

Ovaj pravni stav, koji nije obavezujući ali je usmeravajući za sve buduće odluke nižestepenih sudova usvojen je u četvrtak, 16. septembra na sednici Građanskog odeljenja VKS, objavljeno je na sajtu tog suda.

– Pravno je valjana odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod NKOSK, pod uslovom da je ta obaveza jasno predocena korisniku kredita u predugovornoj fazi iskazivanjem ove vrste troškova kredita i njegovog procentualnog i nominalnog iznosa u ponudi. Banka nije dužna da korisnika kredita upozna sa strukturom i načinom obračuna premije osiguranja kredita – glasi stav VKS.

Zamenik predsednika Komore javnih izvršitelja doktor Vujadin Masnikosa za Tanjug objašnjava da ovaj stav praktično znači da će svi građani koji su podneli tužbu sudovima protiv banaka za vraćanje naknade koju su im banke zaračunavale zapravo sada izgubiti sudske sporove.

On je ukazao da su sudovi ranije automatski usvajali tužbene zahtev i i obavezivali banke da vrate tu naknadu, jer banka nije imala pravo da samovoljno osigurava stambeni kredit kod NKOSK.

– Sada je VKS zauzeo stanovište da su oni imali to pravo, ako su to predočili”, precizirao je Masnikosa.

Pročitajte još:

Veliki broj sprova građani pokrenuo je spor pred sudom jer su im kao korisnicima stambenih kredita banke naplaćivale premiju osiguranja kod NKOSK u iznosu od 1.5 odsto do 4 odsto od ukupnog iznosa stambenog kredita, i to tako što su u ugovorima navodili da klijenti trebaju da plate premiju osiguranja kredita NKOSK.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike