Korejci ne mogu samo izbaciti radnike na ulicu: I u niškom Šinvonu imaju pravo na naknadu

08.09.2021

11:35

0

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Zoran Marković, kaže da zakon u Srbiji važi za sve i da radnici iz niške fabrike imaju pravo na naknadu zb

Korejci ne mogu samo izbaciti radnike na ulicu: I u niškom Šinvonu imaju pravo na naknadu
Copyright Profimedia

Marković je rekao, povodom otpuštanja zaposlenih u „Jura Šinvonu“ u Nišu, da moraju da se poštuju zakoni Srbije i da radnici ne smeju biti žrtva dezinformacija jer imaju pravo na otpremnine odnosno materijalnu pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje.

Mnogo dezinformacija

U izjavi za Tanjug on je rekao da je „Šinvon“ zbog poslovnog gubitka doneo odluku da ne produži ugovor određenom broju radnika kojima ističe ugovor o radu, a da će zaposlenima u stalnom radnom odnosu biti ponuđen prelazak kod drugog poslodavca.

– Ima informacija ali i dezinformacija, jer se tu digla prašina. Zakon o radu kaže da poslodavac može da vas uputi kod drugog poslodavca, ili da vam da otpremninu kao tehnološki višak – rekao je on i dodao da su dezinformacije da se tu ne dobija otpremnina.

On je ocenio da je veliki problem komponentaškog sektora u Srbiji jer je zbog korone smanjena potražnja delova za automobilsku industriju, i samim tim smanjena potražnja za radnim angažovanjem radnika.

– U ovoj situaciji sindikat jedino može da isprati da radnici budu adekvatno zbrinuti. I da dobijaju prave informacije. Da se ne luta i ne špekuliše sa informacijama, kao što se priča da ako ne prihvate uput kod drugog poslodavca neće imati pravo na materijalnu naknadu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u skladu sa propisima – rekao je on.

Marković je naglasio da kada poslodavac proglašava tehnološki višak, radnicima je po zakonu dužan da isplati otpremine.

– Može radnika da uputi kod drugog poslodavca, ali ne može da ugovor na neodređeno pretvori faktički na određeno. Ne može gotovina u veresiju, to treba da se kaže radnicima. A da je problem – problem je – rekao je on.

Radnicima „Šinvona“ rečeno je da će im bit ponuđeno da pređu kod drugog poslodavca, odnosno u matičnu firmu „Jura“, sa ugovorima „na najmanje šest meseci“ a da oni koji ne budu prihvatili nemaju pravo ni na otpremninu ni naknadu na birou rada.

Marović navodi da je svetski problem nedostatak posla dovodi do gašenja linija, ili smanjenja broja radnih dana, ili broja radnika u Srbiji.

Pročitajte još:

– Ko je očekivao da danas imamo 5.000 zaraženih. Korona je ta koja sigurno usporava autoindustriju. Svetski proizvođači su najavili da je rok za isporuku novog automobila produžen, jer ne mogu da ispoštuju potražnju. Samim tim dolazi do usporenja u proizvodnji delova za vozila – rekao je on i podsetio da ceo komponentaški sektor radi po narudžbini za nove automobile, i za rezervne delove.

Zbog nedostatka čipova proizvodnju vozila usporili su veliki svetski proizvođači „Dajmler“, „Stilantis“, „Opel“… pa se usporavanje oseća i u proizvodnji komponenata u Srbiji.

– Nedostatak čipova, kao i celokupna situacija oko korone dovodi do toga da se smanjuje proizvodnja. Očekujemo da korona stane, da se pronađe neko adekvatno rešenje da bi mogli da krenemo sa proizvodnjom u metalskom sektoru Srbije – kaže Marković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike