Proverite ko bi da vam gradi i projektuje: Inženjerska komora upozorava građane

11.09.2021

11:09

0

Pre angažovanja inženjera, arhitekata, prostornih planera i izvođača radova, Inženjerska komora Srbije građanima preporučuje da izvrše proveru dali su a

Proverite ko bi da vam gradi i projektuje: Inženjerska komora upozorava građane
Copyright Privatna arhiva

Inženjerska komora Srbije upozorava građane da izbegnu „profesionalne greške“ i propuste, kao i sporove oko naplate štete, i uvere se da i licencirana lica koje bi da angažuju savesno obavljaju poslove u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, izgradnje objekata i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju.

Licenca nije dovoljna

Prilikom angažovanja, uz licencu, jedini dokaz o “aktivnom” statusu je uverenje o podacima upisanim u registre koje vodi Inženjerska komora Srbije. Prema poslednjim podacima upisano je 30.028 inženjera, od kojih samo 14.892 ima “aktivan” status, navodi se u saopštenju.

– Inženjerska komora Srbije preporučuje da se, pre angažovanja licenciranih lica, izvrši uvid u Registar licenciranih inženjera, arhitekata i prostornih planera i Registar licenciranih izvođača radova, jer samo ‘aktivan’ status u registrima inžinjera omogućava obavljanje stručnih poslova – navodi se u saopštenju.

Iz komore su istakli da je na osnovu važećeg Zakona o planiranju i izgradnji, upis svih lica kojima je izdato rešenje o izdavanju licence za prostornog planera, urbanistu, arhitektu urbanistu, inženjera, arhitektu, pejzažnog arhitektu i izvođača radova u registre vrši se po službenoj dužnosti.

Pročitajte još:

– Pravo na obavljanje stručnih poslova licencirana lica stiču na osnovu ‘aktivnog statusa’ u registrima, a koji se obezbeđuje važećom Polisom osiguranja od profesionalne odgovornosti za štetu koju lice može pričiniti drugoj strani, odnosno trećem licu – stoji u saopštenju.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike