EU će morati da uvozi šećer: Proizvodnja manja za 10 odsto

22.01.2021

17:11 >> 17:23

0

Autor: Slađana Gavrić

Izvor: Tanjug

Razlozi pada proizvodnje su nezainteresovanost poljoprivrednika za sejanje šećerne repe zbog niske cene te kulture, suša, bolesti i štetočine

EU će morati da uvozi šećer: Proizvodnja manja za 10 odsto
Pixabay

Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 procenata u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati da uvozi šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.

Prema pisanju ovog portala, procenjuje se da će u EU biti proizvedeno 16,3 miliona tona šećera, dok će u razdoblju 2020/2021. ona dodatno pasti na 15,4 miliona tona, što znači da će EU morati da uvozi šećer.

Navodi se da su razlozi pada proizvodnje nezainteresovanost poljoprivrednika za sejanje šećerne repe zbog niske cene te kulture, suša, bolesti i štetočine koji napadaju šecehrnu repu, te zabrana korišćenja nekih pesticida.

Poljoprivrednici u Francuskoj i Nemačkoj koje su vodeće zemlje u sproizvodnji šećera u EU su zbog toga 2020. zasejali 2,3 odsto manje šećerne repe, što je prouzrokovalo zatvaranje jednog broja šećerana u tim zemljama, piše agroklub.

Pročitajte još

– Očekujem da ova industrija verovatno više neće moći da snabdeva prehrambenu industriju – izjavio je za nemački Agrarhojte dr Herman Jozef Šmic iz fabrike “Fajfer i Langen”, a prenosi agroklub.

Dodao je da je zbog suše i virusnih obeljenja u Francuskoj zabeležen pad prinosa šećerne repe za oko 25 procenata, što je najgori rezuzltat u poslednjih 20 godiina.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

TAGOVI:

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti