Brnabić i Mali predstavili novi paket mera: Kiseonik ekonomiji ali uz oprezno zaduživanje (VIDEO)

11.02.2021

15:20 >> 16:28

0

Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali danas su detaljno predstavili novi paket mera pomoći za građane i privredu

Brnabić i Mali predstavili novi paket mera: Kiseonik ekonomiji ali uz oprezno zaduživanje (VIDEO)
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je Vlada usvojila paket mera podrške koji je predložen i, kako kaže, već počinju da pristižu ekonomski i privredni rezultati iz 2020. godine. Oni pokazuju da su dva paketa podrške bila uspešna i pravovremena, a da je ovaj treći “neophodan kiseonik privredi”.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je pomoć velika ali da se država oprezno zadužuje čak i u vreme kada svi kažu “nema veze javni dug, pare su sada jeftine i svi se u svetu zadužuju” i da javni dug neće preći 60 0dsto.

Na oba fronta je, kaže Brnabić, Srbija ostvarila odlične rezultate. Srbija je postala model za borbu protiv koronavirusa, a sigurna je, dodaje, da će se govoriti i o uspesima Srbije na ekonomskom planu.

– Imali smo pad BDP od jedan odsto i to je najbolji rezultat u Evropi. Rezultati nisu samo u BDP-u. Za neverovati, ali tokom 2020. godine, kada je ceo svet trpeo zbog pandemije, industrijska proizvodnja bila je veća za 0,4 odsto u odnosu na 2019. U toku 2020. godine imali smo više od 50.000 novozaposlenih – kaže premijerka.

Tri obveznice Srbije od juna na JP Morgan indeksu

Ministar Siniša Mali izjavio je da će tri obveznice Republike Srbije od juna biti uključene u JP Morgan indeks zemalja u razvoju.

– Ne mogu da vam opišem koliko je ovo važno. Bavili smo se time u protekle dve godine i na tu listu dolaze samo obveznice zemalja koje su dovoljno kredibilne i gde ima dovoljno likvidnosti – rekao je Mali.

– Prosečna plata u novembru bila je 518 evra. Inflacija je ostala stabilna i javni dug je ostao pod kontrolom. I najuspešnije ekonomije imale su povećanje javnog duga, a nama je ispod 60 odsto – ističe premijerka.

Država pomogla sa osam milijardi evra

Ministar Mali je rekao da je ovaj program težak 250 milijardi dinara i da je zajedno sa dva paketa prošle godine za privredu Srbije i građane iz budžeta izdvojeno osam milijardi evra.

Kao i prethodna dva, i ovaj paket mera je usmeren na očuvanje radnih mesta i smanjenje negativnih posledica krize izazvane pandemijom korona virusa, rečeno je na konferenciji u Palati Srbija.

Novi paket vredan je 2,2 milijardi evra a sadrži, između ostalog, državnu pomoć u visini jednog i po minimalca, koji će se isplaćivati tri meseca.

Pored mikro, malih i srednjih preduzeća, pomoć će dobiti i velika preduzeća koja zapošljavaju više od 500 ljudi. Privreda će početi da dobija novac u aprilu, a iznos koji će firme dobiti za minimalac od države je oko 48.000 dinara. Po pola minimalca, biće isplaćeno privredi i tokom maja i juna.

Tri sektorske mere i dve garantne šeme

Novim paketom predviđena su i tri sektorske mere. Posebnu sektorsku pomoć će dobiti turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči u iznosu još jednog celog minimalca, te će oni, za razliku od ostalih, dobiti ukupno oko 80.000 dinara.

Pročitajte još:

Druga sektorska pomoć je za gardske hotelijere. Kao i prošle godine, oni će dobiti 50 evra po ležaju i 150 evra po sobi.

Poslednja sektorska pomoć namenjena je auto-prevoznicima, a ona podrazumeva 600 evra po autobusu mesečno tokom šest meseci.

Pomoć države dobiće i oni koji imaju potrebu za kreditima za tekuću likvidnost. Tako će postojeća garantna šema biti proširena za 500 miliona evra, a planirano je da se obezbedi još 500 miliona evra za novu garantnu šemu koja će predviđati bolje uslove i biće dostupnija preduzećima.

Kada je reč o pomoći stanovništvu, svi punoletni građani dobiće dva puta po 30 evra, u maju i novembru a kol-centar za prijavljivanje počeće da radi u aprilu.

Penzioneri će, pored ovih 60 evra za sve punoletne građane, dobiti još 50 evra direktne pomoći u septembru.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike