Crne brojke za Britance: U „nezavisnost“ kreću sa minus 9,9

13.02.2021

08:52 >> 13:56

0

Bruto domaći proizvod Ujedinjenog Kraljevstva pao je 9,9 odsto u 2020. godini, pokazuju zvanični podaci

Crne brojke za Britance: U „nezavisnost“ kreću sa minus 9,9
Copyright Pixabay

Usled razornog uticaja pandemije koronavirusa na ekonomsku aktivnost, Britanija je zabeležila najveću stopa pada otkako je počela da se vodi ovakva evidencija.

Godišnji privredni pad od 9,9 posto, s kojim Britanci završavaju svoj boravak u Evropskoj uniji nakon Brexita, je više je nego dvostruko veći od onog  zabeleženog 2009. godine tokom globalne finansijske krize.

U poslednjem tromesečju 2020. britanski BDP je bio manji za 6,6 odsto u poređenju sa četvrtim kvartalom 2019, ali je zabeležio porast od jedan posto u odnosu na prethodno tromesečje, prema današnjim podacima Nacionalnog zavoda za statistiku (ONS).

Pročitajte još

Taj kvartal nije prošao dobro jer je zemlja ponovo uvela mere zaključavanja u nastojanju da se izbori s novim talasom epidemije kovid-19, prenosi CNBC.

Britanija je i dalje u režimu lokdauna bez jasnog datuma kada će blokada biti okončana, mada je britanski premijer Boris Džonson u sredu rekao da je otprilike svaka četvrta odrasla osoba u zemlji, što je približno 13 miliona ljudi, do sada primila prvu dozu vakcine protiv kovida.

Što se tiče mesečnih pokazatelja, privreda Britanije je u decembru porasla za 1,2 procenta u odnosu na novembar, ali je ostala za 6,3 procenta ispod nivoa iz februara 2020.

Sektor usluga je zabeležio rast od 1,7 odsto decembru, nakon novembarskog pada od 3,1 posto, dok se proizvodnja povećala osmi mesec uzastopno, ali po najmanjoj stopi od maja 2020. godine, naveli su britanski statističari.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike