Štrajkuju u „Fijat plastiku“, branici za FCA na lageru

18.02.2021

08:38 >> 10:30

0

U kragujevačkoj fabrici Fijat plastik, koja proizvodi branike za automobil 500L, jutros u šest sati je počeo štrajk zaposlenih zbog smanjenja zarada

Štrajkuju u „Fijat plastiku“, branici za FCA na lageru
Copyright Luis Wilker Perelo WilkerNet/Pixabay

Radnici štrajkuju u fabrici“Fijat plastik”, uz poštovanja protivepidemijskih mera, prenose srpski mediji.

Predstavnik Štrajkačkog odbora Bojan Božović je rekao da će proizvodnja u obe smene biti obustavljena sve dok ne budu ispunjeni zahtevi radnika, odnosno dok se ne vrati iznos regresa na nivo od pre 1. januara 2021. godine, kao i da se za plaćeno odsustvo isplaćuje 65 odsto umesto dosadašnjih 60.

Pročitajte još:

Prema tvrdnjama iz sindikata, radnici “Fijat plastika” su kažnjeni umanjenjem zarada pošto je Samostalni sindikat te fabrike ranije odbio “da potpiše nezakoniti Kolektivni ugovor” sa poslodavcem, u kome je stajalo i odricanje od prava na štrajk. Nakon toga poslodavac je sam izmenio važeći Pravilnik o radu.

Zaposleni su 12. januara počeli s jednočasovnim obustavama rada, a pošto nije bilo pomaka u dogovoru, usledio je štrajk.

Očekuje se da će se obustava proizvodnje branika za “500L” odraziti i na rad matične fabrike „Fijat Krajsler Automobili Srbija“ (FCA). Tamo su, kaže Božović, zbog najavljenog štrajka za današnju proizvodnju obezbedili veću količinu branika, ali da te dodatne količine drže mimo pravila, nezaštićene na podu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike