Presedan: Nemački energetski div ostao bez osiguranja zbog uglja

13.03.2021

08:58 >> 08:48

0

Najveći francuski osiguravač, AXA, raskida sardnju sa energetskim gigantom RWE zbog korišćenja uglja

Presedan: Nemački energetski div ostao bez osiguranja zbog uglja
Copyright Pixabay

Osiguravač AXA raskinuo je saradnju sa RWE i nikkave molbe generalnog direktora Rolfa Martina Šmica kolegi u Rfancuskoj, Tomasu Buberlu nisu pomogle da se velika osiguravajuća kuća umili, kjavlja „Blumberg“.

Francuzi su ostali tvrda srca i raskidaju sardnu jer je nemačka energetska firma preduboko u biznisu sa u današnjem ekološki svesnijem svetu prokaženim ugljem i presporo  ga se oslobađa.

– Okretanjem od jednog od evropskih najvećih snabdevača energijom zbog toga što je zavisan od uglja, AXA je napravila važan presedan “i za sebe i za ostale osiguravače – kaže Peter Bošar, dirketor finansijskog programa pri neprofitnoj ekološkoj organizaciji „Sanrajz prodžekt“, dodajući da račun za osiguranje RWE mora biti vredan milione dolara godišnje.

Odbijanje takvog klijenta usred najveće recesije u Evropi od Drugog svetskog rata, pokazuje da je za neke kompanije pitanje klimatskih promena otišlo dalje od tačke razmatranja po panel diskusijama i prešlo u fazu ključnog faktora pri donošenju svakodnevnih poslovnih odluka. Osiguravač kao što je AXA nosi „posebno veliki štap“, pošto je jedno od tek šačice osiguranja koja mogu da pokriju globalne klijente.

Pročitajte još:

Iz same ACE nema informacija, osim što je portparol rekao da ne komentarišu svoje klijente a da je u ovom slučaju samo primenjena politika kuće prema ekologiji.

Iz RWE kažu da su već krenuli u promene i dasu globalni lider na polju obnovljive energije, i dasu smanjili emisiju ugljen-dioksida za 90 miliona tona od 2012. godine.

AXA je prvi osiguravač koji je primenio restrikcije vezane za odbacivanje uglja kao najprljavijeg energenta. Odluka je donesena 2017. godine, a nakon dvogodišnjeg perioda prilagođavanja koji je ostao klijentima, kompanija je prestala da osigurava rudnike i elektrane u 2020. godini.

Sada sa RWE, jednim od najvećih evropskih operatora ugljenokopima i najvećeg proizvođača gasova „staklene bašte“, ide se korak dalje jer se prekidaju sve veze, čak i sa „zelenim“ projektima ovog giganta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Bloomberg

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike