Kola niko da kupi: Najgori februar za dilere od 2013.

17.03.2021

09:40

0

Evropska autoindustrija zabeležila je u februaru najveći pad prodaje u poslednjih osam godina

Kola niko da kupi: Najgori februar za dilere od 2013.
Copyright Renault

Evropski proizvođači i njihovi dileri nastavljaju da trpe teške udarce na tržištu koje je se zaključalo od početka godine zbog pandemije koronavirusa. Ne samo da ne mogu da naprave automobila koliko žele, zbog nedostatka čipova, već i one koje proizvedu nemaju gde da prodaju.

Prva registracija pala je za petinu, na 850.170 vozila i to je najmanji skor za mesec februar od 2013. godine, prenosi „Blumberg“ saopštenje Evropske asocijacije proizvođača automobila (EAMA).

Na crnoj listi vodi Španija, sa padom od 38 odsto a sledi Velika Britanija sa 36 odsto.

Neuspeh Evrope da zaštiti građane od kovida-19 ne daje mnogo nade ni za automobilsku industriju do kraja godine.

Pročitajte još:

Zatvoreni prodajni saloni, spora vakcinacija i ekonomska šteta koju je izazvao virus poljuljala je velike planove za oporavak, kaže Majkl Din, „Blumbergov“ analitičar.

Najviše na udaru je „Reno“, jer je i najizloženji evropskom tržištu, kaže Din u ovonedeljnom izveštaju, dok se „Folksvagen“ i Dajmler“ („Mercedes“) dobro drže zbog oporavka tržišta u Kini, koje je na putu da dostigne nivo iz pertkrizne 2019.

„Renou“ je prodaja pala 29 odsto, a tu su i „Stelantis“ (nova firma „Fijat Krajslera“ i „Sitroena“) sa padom od 22 odsto, dok je „Folksvagen“ izgubio 19 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Bloomberg

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike